Данъчните складове "виновни" за високите цени на горивата у нас

Данъчните складове "виновни" за високите цени на горивата у нас

Горивата на дребно у нас се оскъпяват допълнително от ограничения достъп на дребните търговци до данъчните складове, повечето от които държи монополистът „Лукойл“.

Това обясни директорът на дирекция „Право и политика на конкуренцията“ в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Надя Минчева при изслушването й от парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, цитирана от „Сега“.

По думите й високите цени за наема не позволяват цената „на колонката“ да пада, дори когато петролът поевтинява.

Като решение на част от проблема с високите цени на горивата, Минчева припомни предложението на КЗК още от 2019 г. да бъдат изградени държавни данъчни складове за съхранение на горива.

Това ще улесни изключително много търговците. Складовете, които се ползват от Държавния резерв, също могат да бъдат използвани за тези цели за складиране на горива, тъй като там е един от основните проблеми на пазара. Също така предложението за електронна платформа, която в реално време да информира за складовата наличност, тоест за свободните вместимости. Мисля, че вече е съвсем адекватна на сегашните условия за електронизация на процесите и е съвсем модерен подход, който може да бъде използван„, коментира още тя.

Минчева отрече КЗК да има информация, че държавата участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазари.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"