fbpx

Призовават Г7 за борба срещу „печалбарите от глада“

Две НПО призовават на борба срещу спекулата с хранителните продукти, която засяга пазара на зърнени храни. Те настояват пред Г7 да вземе „сурови мерки, за да попречи на тези печалбари от глада“ да се развихрят, пише RFI.

В обща публикация двете неправителствени организации Foodwatch и CCFD-Terre призовават за регулация на селскостопанските пазари като средство за борба срещу спекулата, която „задълбочава увеличаването на цените на хранителните продукти“. „Пазарите на селскостопански и хранителни прдукти полудяват поради две причини: от една страна производителите и търговците се страхуват от недостиг на пшеница, растителни мазнини и фосфатни торове с произход района на Черно море. От друга – финансовите залози на повишаването на цените на суровините засилват скока на цените на хранителните продукти“, подчертават двете организации.

Те припомнят, че цената на житото практически се е удвоила от началото на годината. Като цитират специалния пратеник на ООН по правата на човека и крайната бедност Оливие де Шутер, те смятат, че „паниката, която завладява пазарите е „истинската причина“ за повишаването на цените“. Два големи земеделски инвестиционни фонда вече инвестираха близо 1,2 млрд. долара през 2022 г., което е 6 пъти повече, отколкото през цялата 2021 г.“, твърдят те. Затова призовават за „стриктна регламентация върху спекулата с хранителни продукти“ в навечерието на срещата на върха на Г7, която ще се проведе на 26-28 юни в Германия.

Жителите на страни като Йемен и Етиопия нямат повече средства, за да си доставят основни хранителни продукти

Държавите от Г7 трябва да вземат сурови мерки, за да попречат на „тези печалбари от глада“ да вилнеят“, заяви Жаан-Франсоа Дюбо, директор на CCFD-Terre solidaire. „Инвеститорите на борсата се обогатяват като залагат на покачването на цените на царевицата и житото, докато жителите на страни като Йемен и Етиопия нямат средства да си доставят основните хранителни продукти. Тези залози за сметка на най-бедните трябва да бъдат прекратени“, настоява Карин Жакмар, директорка на Foodwatch France.

Двете НПО изпращат петиция, директно адресирана до членовете на Г7, за да искат от тях „да въведат стриктни гариници за спекулативните транзакции с хранителните суровини“. На пазарите „тези граници на позициите“ определят броя, количеството и обема на договорите, които инвеститорите ще могат да сключват за определени хранителни продукти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"