fbpx

Не пипайте данъчната система, предупреждава бизнесът

В декларация с подчертано категоричен тон работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, призовават управляващите да не променят настоящата данъчна система.

Тя е изготвена така, че да осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната, подчертава бизнесът.

Работодателите са убедени, че стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възстановяване и растеж през последните години.

Припомняме, за ремонт на данъчната система се заговори, след като премиерът Борисов взе политическо решение за намаляване на ставката ДДС за ресторантьорите. Тогава финансовият министър Горанов, който е против това, отговори първо, че намаленият приход в бюджета ще трябва да се компенсира с увеличен ДДС за други дейности, а след това спомена и за по-радикална промяна в системата.

В декларацията на АОБР се припомня, че организацията е за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и експертен дебат.

Предупреждава се, че всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите.

Четирите работодателски организации заявяват категоричната си подкрепа за сегашния модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е доказал успешността си и по отношение привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

Отбелязва се, че промяната на ставката на ДДС за един сектор не е промяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с временен характер. Бизнесът е склонен да подкрепи тази стъпка, защото ще действа в рамките на една година, за сектора, който бе поставен на колене в условията на икономическата криза, породена от пандемията COVID-19.

В заключение се припомня, че членуващите в четирите организации осигуряват работа на 82% от наетите и създават 86% от брутната добавена стойност в България, както и това, че настоящата данъчна система е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и с оглед запазването на икономическата и обществена стабилност в България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"