fbpx

Спецакция и срещу братя Бобокови в Русе, арестувани са

Спецпрокуратурата провежда акция и в Русе. Полицаи са влезли в административната сграда на „Приста ойл“, където се намира и почетното консулство на Украйна. Жандармерия има и в къщата на бизнесмена Пламен Бобоков, която е на ул.“Хан Аспарух“, съобщи Русе Медиа.

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания на вещи и документи. И двата обекта се охраняват от униформени.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са задържани, съобщи по късно през деня БНТ. Те са разследвани са участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци.

Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Според източници на телевизията двамата са задържани с полицейска заповед за 24 часа.

Те са сред шестимата задържани след днешната акция на спецпрокуратурата във връзка с внос на вредни отпадъци.

По-рано говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че от схемата за отпадъците се е възползвало и дружество, което има завод в Монтана. Точно там е предприятието на братя Бобокови, което произвежда и рециклира акумулатори.

Братя Бобокови са родени в русенското село Пиргово, Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г.

Атанас е завършил английска гимназия и международни икономически отношения, а Пламен – математическа гимназия и право.

През 1992 г. основават в Русе първата си фирма „Бобоков и синове“ за търговия с облекла и аксесоари. Година по-късно се преориентират към бизнеса със смазочни продукти и създават „Приста Ойл“.

През 1995 г. започват производство на смазочни масла с марка „Приста“. Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана.

Братята са отворили заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Туркменистан, Унгария. Имат фирма и във Великобритания, която се занимава с търговия на акумулатори и акумулаторен скрап.

Оперират на свои пристанищни терминали в Одеса и Варна, притежават летище край Русе.

Имат богата антична колекция. През 2005 г. създават и Фондация “Братя Бобокови”, която купува четириетажна сграда, паметник на културата за Нумизматичен музей.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"