fbpx

Проект: ДАНС и НАП правят съвместни обиски и проверки за пране на пари

Финансовото разузнаване на ДАНС и Националната агенция за приходите ще извършват съвместни проверки на място по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Проектът на инструкцията за реда на извършване на съвместните проверки е публикуван в сайта на НАП за обществено обсъждане.

Срокът за подаване на коментари и предложения по проекта е 30 дни, считано от датата на публикуване.

В проекта се казва, че съвместните проверки „се извършват по предложение на САДФР (специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“) на ДАНС и оправомощените от изпълнителния директор на НАП длъжностни лица, които осъществяват оперативното ръководство и контрол по изпълнение на настоящата инструкция“.

Проверките се извършват въз основа на писмена заповед, издадена от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице и от изпълнителния директор на НАП или оправомощено от него длъжностно лице, в която се посочват целите, срокът и мястото на проверката, проверяваните лица, други обстоятелства от значение за проверката, ако има такива, както и имената и длъжностите на лицата, на които се възлага да извършат проверката.

От проекта става ясно още, че за всяка извършена проверка на място се съставя констативен протокол в три екземпляра, който се подписва от длъжностните лица, извършили проверката, и се връчва срещу подпис на провереното лице.

Актовете за установяване на нарушенията се съставят от контролните органи на САДФР на ДАНС и НАП в рамките на законоустановените им правомощия.

Съответно, наказателните постановления се издават от председателя на ДАНС, или оправомощено от него длъжностно лице, съответно от изпълнителния директор на НАП или оправомощено от него длъжностно лице.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"