fbpx

Държавата отпуска средства за защита на приоритетни специалности

Държавата ще покрива разходите за обучение на 2264 студенти по важни за развитието на страната специалности, ако имат сключени договори с работодатели през академичната 2023/2024 година. Такива договори със студенти могат да сключват 222 фирми, а списъкът им е утвърден по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Дружествата ще осигуряват стаж на студентите по съответната специалност и ще им гарантират работно място след завършването. Бъдещите висшисти от своя страна се задължават да работят във фирмите след като се дипломират.

Целта е да се подобри връзката между висшето образование и потребностите на икономиката и обществото и да се стимулира обучението по приоритетни за страната специалности, по _които има недостиг на висококвалифицирани кадри. За академичната 2023/2024 година са определени 153 такива специалности, предимно от областите ,,Технически науки“ и „Здравеопазване и спорт“.

Включените в списъка работодатели са предложени от 7 министри – на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите. Министърът на здравеопазването е предложил списък с болници от различни региони в страната (държавни и частни) със заявен недостиг на медицински специалисти. Останалите министерства са включили в предложенията си частни и държавни дружества от всички части на България.

Също така, кабинетът реши общините да получат допълнително 12 055 719 лева от централния бюджет за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности, за които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда през учебната 2022/2023 година.

С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища.

По този начин се осигурява необходимият финансов ресурс на общинските училища за подготовката на кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"