fbpx

Държавата с една стъпка по-близо до правото да управлява временно „Лукойл“

С гласовете на всички депутати, без тези от „Възраждане“, парламентът прие на първо четене законопроекта на „Демократична България“ за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Текстовете предвиждат „да се въведе механизъм за поемане на оперативното управление върху търговци, които оперират критична инфраструктура“, ако са нарушени доставките на „критични ресурси“, пише „Дневник“.

В мотивите на законопроекта е уточнено, че става дума за възможност да бъде назначаван за поне шест месеца, но за не повече от година, особен търговски управител във фирми, които „оперират критична инфраструктура, свързана с нефт и продукти от нефт“. Твърди се, че механизмът, който обединението предлага е подобен на този в Германия и Италия. От „Дневник“ отбелязват, че в текста на закона не се споменава изрично, че е за „Лукойл“, но като най-значима фигура в сектора, рафинерията би била най-силно повлияна от мерките.

Депутатът от ДБ Надежда Йорданова подчерта по време на дебатите, че действително става дума за въвеждане на възможност само в критична ситуация да се намесва държавата. Не става въпрос за преминаване на собственост от инвеститор в държавата или за разпореждане с неговото имущество, уточнява Йорданова. От ДБ обявиха за несериозни определенията на „Възраждане“, че се готви национализация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"