fbpx

В Русия се взриви основен газопровод за Европа и рязко вдигна цената

Цената на газа в Европа скочи до почти 1260 долара за 1000 кубически метра след новата за експлозията на газопровода Уренгой – Помари – Ужгород в Чувашия. Общото поскъпване от началото на деня надхвърля 5%, сочат данни на лондонската борса ICE.

Цената на януарските фючърси на нидерландския хъб TTF се покачи до 1258 долара за 1000 кубически метра, или 114,325 евро за MWh.

Уренгой – Помари – Ужгород е основен експортен газопровод, насочен към Европа. Той е построен през 1983 г. за доставка на природен газ за страните от Централна и Западна Европа. В момента газопроводът пресича руско-украинската граница в района на газоизмервателната станция Суджа в Курска област.

На територията на Украйна газът се транспортира основно до компресорна станция „Ужгород“ на украинско-словашката граница и до компресорни станции на границата с Унгария (ГИС „Берегово“) и Румъния (ГИС „Теково“)

Както беше съобщено по-рано от Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации в републиката, инцидентът е станал на около 50 км южно от Чебоксари. Край село Ямбахтино е възникнал теч, последван от пожар в подземен газопровод.

Ръководителят на Чувашия Олег Николаев е потвърдил информацията за трима загинали работници. „По предварителна информация четирима души са работили на мястото на инцидента. Трима от тях, за съжаление, са починали„, уточнява той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"