fbpx

Кабинетът подготвя почвата за по-голямо харчене догодина

Правителството предлага бюджетният дефицит да може да надхвърля 3 % от БВП при извънредни обстоятелства, а дефицитът по Консолидираната фискална програма (заедно с бюджетите на общините) да се завиши от сегашните  2 на 3%.

Това става ясно от предложение за промени в Закона за публичните финанси, публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство, пише „Сега“.

По този начин кабинетът си отваря вратичка за повече разходи догодина, свързани с коронавирусната пандемия.

Финансовото ведомство коментира, че това дава по-голяма гъвкавост на националните фискални правила при изработването на бюджета за следващата 2021 г. По този начин се премахвали ограниченията, които биха възпрепятствали усвояването на средства от европейските фондове и програми, в това число и предстоящото реализиране на Плана за възстановяване на Европа.

С промените ще се позволи разходите, които се правят със средства от ЕС, да се изключват от обхвата за максималния размер на разходите по Консолидираната фискална програма. В момента тези разходи не може да надхвърлят 40 на сто от БВП и с направената промяна няма да се поставя спънка пред усвояването на средства от европейските фондове и програми.

В мотивите за законовите промени се посочва:

Разразилата се в  световен  мащаб пандемия о  COVID-19 и последвалата я глобална икономическа стагнация, довела до свиване на икономическата активност и заетостта и отразила се крайно неблагоприятно върху редица сектори от икономиката, поставиха на тежко изпитание фискалните рамки на огромен брой държави, в т.ч. и на България.

В тази връзка спазването на фискалните правила, които понастоящем са в сила, се превърна в огромно предизвикателство за почти всяка държава от Европейския съюз, като прогнозите са за значително влошаване както на бюджетните дефицити, така и на нивото на държавния дълг през настоящата година, а също така евентуално и в бъдещ период. По тази причина в рамките на Европейския съюз беше активирана клаузата за дерогация, която позволява по време на извънредни обстоятелства за известен период от време разходите, пряко свързани с последиците от преодоляването на пандемията, да бъдат изключени от обхвата при изчисляването на бюджетния баланс.

Следва да се отбележи, че в отговор глобалните предизвикателства, свързани с овладяване и преодоляване на последствията от възникналата пандемия от COVID-19 е в ход реализация на Плана за възстановяване на Европа (на стойност 750 млрд. евро, б. ред.), предвиждащ възможности за държавите-членки на ЕС за достъп до ресурси от фондове, програми и механизми, което налага промени на фискалните правила, за да се позволи безпроблемното им използване.

Срокът на общественото обсъждане на документа е до 12 октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"