fbpx

Съдът възстанови лиценза на Uber в Лондон

Uber спечели съдебна битка за възстановяване на лиценза си за експлоатация в Лондон.

Разрешението беше отнето поради опасения за безопасността. Но в понеделник съдия реши, че компанията може да извършва дейност.

Транспортът за Лондон (TfL) отказа да предостави на базираната в Силициевата долина компания нов лиценз през 2019 г.

Uber твърди, че оттогава подобрява системите за проверка на застрахователни документи и въвежда идентификация в реално време.

„Доволен съм, че те правят това, което може да се очаква от разумен бизнес в техния сектор, може би дори повече“, каза съдия Тан Икрам, цитиран от Ройтерс.

След решението акциите в Uber поскъпнаха с 6% в САЩ.

Традиционните шофьори на черни таксита в града обаче са блокирали улици в знак на протест срещу заплахата, която виждат за препитанието си.

Кметът на Лондон Садик Хан, който е и председател на TfL, предупреди Uber в понеделник да се придържа към задълженията си.

„Мога да уверя лондончани, че TfL ще продължи да следи отблизо Uber и няма да се поколебае да предприеме бързи действия, ако не успеят да изпълнят строгите стандарти, необходими за защита на пътниците“, каза той в специално изявление.

Компанията със седалище в Сан Франциско, Калифорния, е създала едноименно мобилно приложение за споделено пътуване, която работи в много градове на няколко страни. Фирмата използва смартфон приложение за получаване на заявките за превозване, и след това изпраща тези заявки до своите водачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"