fbpx

До 1.5 гигавата в „Марица изток“ могат да минат на газ по плана за възстановяване

До 1.5 гигавата мощности в комплекса „Марица изток“ могат да се възползват от националния План за възстановяване, за да преминат плавно на газ, както и за въвеждане на мощности за зелена енергия.

Това коментира министърът на енергетиката Андрей Живков при откриването на конференцията „Зелената сделка на ЕС: възможности и рискове“, организирана от Американската търговска камара в България.

По думите му финансовият ресурс от различни източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни европейски механизми. Всичко това ще осигури ефективен преход, отговарящ на предизвикателствата на европейската Зелена сделка и дългосрочна устойчива перспектива за развитие на регионите, акцентира министър Живков.

Той припомни, че по Фонда за справедлив преход България може да разчита на 1.178 млрд. евро, от които 505 млн. евро – по линия на многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. и 673 млн. евро от инструмента „Следващо поколение ЕС“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"