fbpx

Договорите на „Автомагистрали“ започнаха да взимат „жертви“

„Автомагистрали – Черно море“ АД са станали жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне от „Автомагистрали“ ЕАД, за което въпросите трябва да се насочат към бившите ръководители на държавното търговско дружество, АПИ и МРРБ как са мислели да решат този въпрос, защото има много такива случаи. Това коментира регионалният министър Комитова по повод протестите на работещи в „Автомагистрали – Черно море“ АД заради неизплатени възнаграждения.

По думите на Комитова, въпросите са два – юридически, доколко е състоятелен договорът, за което тя смята да сезира прокуратурата, и дали министерството има право да плаща по този договор.

Комитова повтори констатацията си, че държавната компания „Автомагистрали“ си е позволила да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране.

Днес сме изправени пред много сериозен юридически проблем. При тези договори, в които не е осигурено финансирането в бюджета и се нарушават множество закони, ако имахме всичките пари, дори да платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона. В момента нямаме парите, очакваме актуализация на бюджета, подчерта регионалният министър.

От брифинга й стана ясно, че бюджетът на АПИ за миналата година е бил 380 млн. лв., а е възложена работа за 1,5 млрд. лв., като министърът изтъкна, че не знае дали това е измама, умишлена политика или предишното редовно правителство е имало предвид да направи нещо друго.

Заместник-министър Захари Христов посочи от своя страна, че договорът е за 59 млн. лв. и срок от 5 години, като „Автомагистрали“ ЕАД наема 9 подизпълнителя. За две години – от август 2019 г., когато е подписан, до момента сумата е нараснала на 368 млн. лв. възложени работи.

Извършените от „Автомагистрали – Черно море“ АД дейности досега са за 65 млн. лв. Само те надвишават общата рамка на договора от 59 млн. лв., подчерта Христов.

Фирмите, към които все още не са извършени разплащания, са много, обяви Комитова. Искаме бюджет от 1,5 млрд. лв., за да си разплатим всички сметки за тази година, допълни тя.

„Автомагистрали – Черно море“ АД работи по отсечката Чирпан – Стара Загора от АМ „Тракия“ в платното в посока София – Бургас, по договор от 11.01.2021 г., който за първия участък от 17 км е трябвало да приключи на 25 март. На 24 март с анекс срокът е удължен до 19 април. За останалата част от общо 40 км срокът, отново с анекс, е удължен до 30 юни. Строежът е завършен на 17 юли.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"