fbpx

Доскорошен зам. министър допусна саботаж с цените на тока

Доскорошният заместник-министър на енергетиката Александър Николов допусна, че е възможно кризата с цената на тока да е предизвикана от действия с цел саботаж на стабилността.

Пред бТВ той коментира, че като човек, който се занимава с цифри и вероятности, гледайки колко неща са се навързали съвсем случайно в най-критичния период, в който трябва да има ток на нормални цени, чисто статистически е вероятно да има нещо отвъд рационалното.

Припомняме, днес четирите работодателски организации сезираха прокуратурата, ДАНС и МВР, изтъквайки, че има обосновано предположение за наличието на ОПГ, отговорно за кризата с цената.

По думите на бившия зам. министър „при пазара на електроенергия съществува така наречената игра на нула – за да спечелите вие, трябва да загубя аз или обратното“. Когато губи системата и обществото, печели някой друг, подчерта Николов и препоръча да се проследи основното – пътят на парите и кой печели в момента от стреса и хаоса в системата.

Енергийният експерт обърна внимание, че когато вместо печалбата да остане в държавните дружества отива в частни, може да се проследи кои са частните интереси, които са работели, когато цените на тока са били най-високи. Той се съгласи, че част от тези дружества са ТЕЦ „Варна“ и на Ковачки,

Александър Николов, който вчера беше освободен от поста със заповед на премиера Янев заяви, че няма представа защо е уволнен. Енергийният министър Живков също не е имал отговор на този въпрос.

По думите му, мотив не може да бъде кризата с цената на тока, тъй като това оперативно не е зависело от министерството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"