fbpx

Докато Банкман-Фрийд очаква присъда, клиентите на FTX очакват изненада: връщане на парите

Докато Сам Банкман-Фрийд се готви да бъде осъден през следващия месец за престъпна измама, свързана с епичния срив на FTX през 2022 г., бившите клиенти на крипто борсата имат причини да вярват, че наистина могат да възстановят парите си, посочва репортаж на CNBC.

Банкман-Фрийд, който може да прекара остатъка от живота си зад решетките, беше признат за виновен през ноември по седем обвинения, след като около 10 милиарда долара клиентски средства от неговата компания изчезнаха. Част от тези пари отидоха за охолния начин на живот на собственика, но голяма част от тях са използвани за други инвестиции, оценени впоследствие на драстична стойност.

Адвокатите, представляващи FTX, заявиха пред съдия в Делауеър миналата седмица, че очакват да се разплатят напълно с клиенти и кредитори със законни искове. Адвокатът Андрю Дитдерих, който работи с новия ръководен екип на FTX, посочи, че „все още има много работа и риск“ за връщането на всички пари на клиентите, но че екипът има „стратегия да го постигне“.

Това като развитие е добре дошло за многото хиляди клиенти, които колективно загубиха милиарди долари при колапса на FTX преди 15 месеца, когато крипто борсата обяви фалит за броени дни. Предвид слабо регулирания и необезпечен характер на FTX — и на крипто индустрията като цяло — тези клиенти са изправени пред реалната възможност по-голямата част от парите им да са се изпарили. Много фалирали хедж фондове и кредитори загубиха почти всичко по време на крипто зимата на 2022 г.

Дори когато регулаторите и федералните прокурори откриха доказателства, показващи, че 31-годишният Сам Банкман-Фрийд и неговите висши помощници са крали милиарди долари от портфейлите на клиентите в продължение на години, предприемачът настоя, че всички пари все още са някак си достъпни.

FTX US остава напълно платежоспособен“, написа Банкман-Фрийд в публикация в Substack на 12 януари 2023 г., докато беше под домашен арест в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния. Той каза, че борсата „трябва да може да върне средствата на всички клиенти“.

В някои отношения неговиата позиция се оказва вярна

В продължение на месеци новият главен изпълнителен директор на FTX, Джон Рей III и неговият екип от съветници по преструктурирането събират обратно пари, луксозни имоти и крипто, както и проследяват липсващите активи. Те вече са открили повече от 7 милиарда долара и това не включва ценности като 26 милиона долара в подаръци и имущество на родителите на Банкман-Фрийд или 700 милиона долара, предадени на K5 Global и основателя Майкъл Кивес, който е инвестирал пари от FTX в компании като SpaceX. Някои от тези инвестиции отбелязаха рязко покачване на стойността си.

FTX започна и преговари с оференти за потенциално рестартиране на компанията, но тези усилия бяха отменени миналия месец.

Брейдън Пери, който някога е бил старши съдебен адвокат за Комисията за търговия със стокови фючърси, единственият официален регулатор на FTX в САЩ, коментира пред CNBC, че решението да се изплати всичко изцяло на потребителите е дошло след „прекратяване на усилията за рестартиране на крипто борсата FTX“ в полза на „фокус върху ликвидиране на активи“.

Връщането на действителните пари в ръцете на клиентите все още остава предизвикателство. Въпреки че голяма част от стойността е възстановена, разделянето на големи суми пари е сложен процес при фалити, особено когато голяма част от средствата са в нетрадиционни и неликвидни активи.

Дори в началото на процеса Рей се съмняваше, отбелязвайки, че „В крайна сметка няма да можем да възстановим всички загуби“. Това, което Рей обаче не предвиди, беше огромното възстановяване на пазара. Когато той изрази първите си съмнения, крипто беше затънало, като биткойн се търгуваше на около 16 000 долара. Сега е над $47 000.

През септември екипът по несъстоятелността публикува доклад за състоянието, показващ, че FTX има цифрови активи на стойност 3,4 милиарда долара.

Solana се вписва в категорията на така наречените „Сам монети“, група, която включва също Serum, токен, създаден и рекламиран от FTX и дъщерния хедж фонд Alameda Research. След като фурорът от фалита на FTX утихна, Solana преживя огромно покачване на цената си и продължи да поскъпва след септемврийския доклад. От края на този месец койнът е увеличил стойността си пет пъти.

Междувременно биткойните на FTX, които струваха 560 милиона долара към момента на септемврийския доклад, днес се оценяват на над 1 милиард долара.

Инвестициите на Банкман-Фрийд не бяха ограничени до крипто. Той също така използва пари на клиенти, за да подкрепи стартиращи компании като Anthropic, компанията за изкуствен интелект, основана от бивши служители на OpenAI. FTX инвестира 500 милиона долара в Anthropic през 2021 г., преди бума на генеративния AI. Оценката на Anthropic достигна 18 милиарда долара през декември 2023 г., което би оценило дела на FTX от приблизително 8% на около 1,4 милиарда долара.

По време на наказателния процес срещу Банкман-Фрийд в Ню Йорк, съдия Люис Каплан отхвърли искането на защитата да му бъде разрешено да каже, че инвестицията на FTX в Anthropic е умен залог.

В биографията си за Банкман-Фрийд, озаглавена „Going Infinite“, Майкъл Луис посочва, че въз основа на неговите изчисления 7,3 милиарда долара, които екипът на Рей е възстановил, не включват Serum, как то и печалби от други рискови инвестиции.

Все пак някои инвеститори са намерили начин да участват в продължаващата одисея на FTX. Пазарът на IOU на FTX светна миналата година, когато стана ясно, че компанията сглобява доходоносно портфолио. Една финансова фирма, която беше загубила около $100 милиона, първоначално продаде дълга си във FTX за 6 цента за долар на нов вторичен пазар от опасения, че може никога да не получи по-добра сделка. Към декември тези искове струваха повече от 70 цента за долар.

Ако клиентите в крайна сметка бъдат компенсирани, това може да изиграе голяма роля в обжалването на Банкман-Фрийд след вероятната присъда, очаквана в Бруклин на 28 март. Пери посочва, че това също може да повлияе на начина, по който съдията се отнася с присъдата.

Съгласно федералните насоки за присъди и дори да се приеме, че няма парични загуби, Банкман-Фрийд все още е изправен пред поне 70 месеца затвор въз основа на основното си престъпление, броя на жертвите и лидерската си роля“, допълва Пери. Огромните загуби, които първоначално се очакваха, биха предполагали 30 години живот, добавя Пери.

Ренато Мариоти, бивш прокурор в отдела за измами с ценни книжа и стоки на Министерството на правосъдието на САЩ, посочва пред CNBC, че съдиите обикновено вземат предвид размера на обезщетението, изплатено на жертвите при произнасяне на присъдата. „Ако жертвата бъде компенсирана, това е голям плюс за обвиняемия“, казва Мариоти. Той обаче отбеляза, че степента на измамата, съчетана с фалшивите показания на Банкман-Фрийд и нарушаването на условията на облигациите, може да ограничи намалението в присъдата. „Обикновено съветвам на клиентите да им бъде изплатено обезщетение, преди да се произнесе присъдата, ако изобщо е възможно“, добява Мариоти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"