fbpx

Рекордни цени на въглеродните разрешителни в ЕС през 2023-та

Стойността на търгуваните на глобалните пазари разрешителни за въглероден диоксид (CO2) е достигнала рекордните 881 милиарда евро през 2023 г., отбелязвайки 2% увеличение спрямо предходната година, съобщават от LSEG, цитирани от Ройтерс.

Много страни и региони са стартирали системи за търговия с емисии (ETS), за да определят цена на емисиите на въглероден диоксид (CO2) и да стимулират компаниите да инвестират в нисковъглеродни технологии и да помогнат с това за постигането на климатичните цели.

Около 12,5 милиарда метрични тона въглеродни разрешителни са сменили собствениците си на световните пазари за емисии, подобно на 2022 г., но рекордните цени на няколко пазара като Европа и Северна Америка водят до повишаване на общата стойност, се посочва в прегледа на LSEG Carbon Market Year in Review 2023.

Най-ценният въглероден пазар в света – ETS на ЕС, е на стойност около 770 милиарда евро миналата година, което е с 2% повече от предходната година и представлява 87% от общия глобален пазар.

Цената на въглеродните разрешителни в EU ETS е достигнала рекордно високо ниво от над 100 евро през февруари миналата година, но е спаднала към края на 2023 г. на фона на слабото търсене от индустриалните купувачи и енергийния сектор. Тази низходяща тенденция продължава през 2024 г., като референтният договор пада под 60 евро/тон.

„Икономическият растеж вероятно ще остане бавен в близко бъдеще в цяла Европа и се очаква да доведе до по-нататъшно унищожаване на търсенето от много от индустриалните сектори, обхванати от ETS на ЕС“, се казва в доклада.

Стойността на ETS на Обединеното кралство е паднала с 22% до 36,4 милиарда евро при средни цени около 65 евро/тон, около 34% по-ниски от средните за 2022 г., се казва в доклада.

В Северна Америка цените са се покачили до рекордно високо ниво от миналата година на основните пазари за съответствие, достигайки $39/тон в Западната инициатива за климата и над $15/тон в Регионалната инициатива за парникови газове.

Цените в националната ETS на Китай също достигат рекорд през 2023 г. от 80,51 юана (11,19 долара) през октомври, посочва още доклада. Северноамериканските пазари са били на обща стойност 71,4 милиарда евро, докато китайският пазар – 2,3 милиарда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"