fbpx

Биткойнът достигна $50 хиляди

Биткойнът достигна нивото от 50 000 долара за първи път от повече от две години, съобщава Ройтерс. Най-голямата криптовалута в света е подкрепена от очакванията за намаляване на лихвените проценти по-късно тази година и регулаторното одобрение от миналия месец за борсово търгуваните фондове в САЩ, предназначени да проследяват цената ѝ. Криптовалутата поскъпна с 16,3% досега тази година, като в понеделник достигна най-високата си стойност от 27 декември 2021 г. В 12:56 ч. EST (1756 GMT), биткойнът се повиши с 4,96% през деня до $49 899.

„$50 000 е важен крайъгълен камък за биткойн, след като пускането на спот ETF миналия месец не само не успя да предизвика движение над това ключово психологическо ниво, но доведе до 20% разпродажба“, изтъква Антони Тренчев, съосновател на платформата за крипто кредитиране Nexo, цитиран от Ройтерс.

Крипто акциите също се радваха на тласък в понеделник, като крипто борсата Coinbase се повиши с 4,9%, а крипто копачите Riot Platforms и Marathon Digital (MARA.O), съответно с 10,8% и 11,9%. Акциите на софтуерната фирма MicroStrategy, сред забележителните купувачи на биткойни, се повишиха с 10,2%.

Цената на ether, втората по големина криптовалута, се повиши с 4,12% до $2607,57.

Глобалните борсови индекси също се повишиха в понеделник, тъй като търговците търсеха сигнали кога Федералният резерв на САЩ може да започне да намалява лихвените проценти. Анализаторите и очакванията на финансовите пазари посочват май като потенциално начало за намаляване на лихвените проценти тази година.

Основният двигател зад скорошното поскъпване на биткойн „може да се отдаде на увеличения приток в спот ETF на BTC“, отбелязва Матео Греко, изследовател и анализатор във финтех инвестиционната фирма Fineqia International.

Анализаторите от Bernstein са изчислили, че потоците в новите ETF ще се натрупат постепенно, за да преминат 10 милиарда долара през 2024 г., докато анализаторите на Standard Chartered посочват, че продуктите могат да привлекат от 50 до 100 милиарда долара само тази година. Други анализатори казват, че притокът може да бъде 55 милиарда долара за пет години.

Пазарът също така гледа седем висящи заявления пред SEC на САЩ за ETF, обвързани със спот цената на етера. SEC трябва да даде окончателно решение по няколко от тези предложения до май.

Инвеститорите също очакват с нетърпение следващото „разполовяване“ на биткойн, което се очаква през април, казват анализатори. Този процес е предназначен да забави пускането на биткойн, чието предлагане е ограничено до 21 милиона жетона – от които 19 милиона вече са създадени. Биткойнът се повиши при предишните три халвинга, последният от които беше през 2020 г.

С четвъртото преполовяване на биткойн, първото намаление на лихвения процент от Фед и потенциалното одобрение на спот ETF за ethereum, всички те са значими за най-малкия, най-младия и най-доминиран от търговията на дребно клас активи“, отбелязва Бен Лайдлър, глобален пазарен стратег в eToro.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"