fbpx

Доколко ядрената енергетика на САЩ зависи от руския уран?

Камарата на представителите на САЩ наскоро прие забрана за внос на руски уран. Законопроектът трябва да мине в Сената, преди да стане закон. Във връзка с това Visual Capitalist представя данни доколко САЩ зависят от руския уран, въз основа на информация от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Припомня се, че след като Русия нахлу в Украйна, САЩ наложиха санкции върху произведените в Русия нефт и газ – но все още се внася обогатен от Русия уран.

В момента Русия е най-големият чуждестранен доставчик на ядрено гориво за Съединените щати. През 2022 г. Русия е доставила почти една четвърт от обогатения уран, използван за гориво на американските централи с повече от 90 търговски реактора. По-голямата част от останалия уран се внася от европейски страни, докато друга част се произвежда от британско-холандско-германски консорциум, работещ в Съединените щати, наречен Urenco.

Visual Capitalist

По същия начин, близо дузина страни по света зависят от Русия за повече от половината от техния обогатен уран – и много от тях са съюзници на НАТО и на Украйна.

Само през 2023 г. ядрената индустрия на САЩ е платила за гориво над 800 милиона долара на руската държавна корпорация за ядрена енергия, Росатом, и нейните дъщерни компании. Изданието обръща внимание, че 19% от електроенергията в САЩ се захранва от атомни централи.

Зависимостта от руските горива датира от 90-те години на миналия век, когато Съединените щати се отказват от собствените си възможности за обогатяване в полза на използването на смесени запаси от съветски оръжеен уран.

Като част от новия законопроект за забрана на уран, администрацията на Байдън планира да отдели 2,2 милиарда долара за разширяване на съоръженията за обогатяване на уран в Съединените щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"