fbpx

Apple искат в следващия iPhone модела за изкуствен интелект на Google Gemini

Customers are pictured next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone 11

Apple води преговори за вграждане в iPhone на модела за изкуствен интелект (AI) на Google Gemini, съобщава Bloomberg News, цитирани от Ройтерс. Apple също наскоро проведе дискусии с подкрепения от Microsoft OpenAI и обмисля използването и на неговия модел.

Apple подготвя нови възможности като част от предстоящия iPhone iOS 18, базиран на свои собствени AI модели, но търси партньор за захранване на генеративни AI функции, включително функции за създаване на изображения и писане на есета въз основа на прости команди.

Двете страни не са определили условията или брандирането на споразумение за ИИ, нито са финализирали как то ще бъде приложено, посочват от Bloomberg, добавяйки, че е малко вероятно сделката да бъде обявена до юни, когато Apple планира да проведе годишната си световна конференция за разработчици.

Изтъква се, че Apple е по-бавна в пускането на генеративен AI, който може да генерира отговори на писмени покани, отколкото конкурентите Microsoft и Google. Миналия месец изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че компанията планира да разкрие по-късно тази година повече за плановете си да използва генеративен AI, добавяйки, че компанията инвестира „значително“ в тази област, припомня Ройтерс.

Apple и Google вече имат съществуваща сделка, която позволява на Google да бъде търсачката по подразбиране в уеб браузъра Safari на Apple. Сделката обаче е подложена на регулаторен контрол, тъй като Съединените щати и техните държавни съюзници твърдят, че Google незаконно е задушила конкуренцията, като е платила милиарди долари на Apple и други бизнес партньори, за да гарантира, че неговата търсачка ще бъде стандартната за повечето телефони и уеб браузъри.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"