fbpx

Втори сме в ЕС по затруднения на домакинствата да плащат режийните си

30% от домакинствата в България не могат да плащат режийните си навреме. Това поставя страната ни на второ място в годишното изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано от БНТ. Данните се отчитат на базата на период от 12 месеца.

Пред нас – на първо място, е Гърция, където над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат навреме сметките си.

Доста след Гърция и България са Хърватия и Румъния (съответно със 17,5% и 14%).

В страни като Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия данните сочат едва около 2% от домакинствата, които се затрудняват да плащат режийните си.

Средните стойности за ЕС сочат, че почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги (отопление, ток, газ, вода и т.н.) поради финансови затруднения.

Сред тези домакинства преобладават такива с деца, които все още са на грижите на родителите си. В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни (с поне един от тях на 65 или повече години). Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"