fbpx

Дори и руският газ да се завърне в Европа, никой няма да вярва на „Газпром“

Някога руският газ ще се върне в Европа, но никой няма да вярва на „Газпром“. Това коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ изпълнителният директор на „Овъргаз“ Сашо Дончев, цитиран от „Дневник“.

Той уточнява, че това е мнението на няколко газови компании от Германия, с които е разговарял по време на скорошно посещение там.

По повод на руския газов гигант Дончев споделя, че му се струва абсурдно как в условията на войната една структура като „Газпром“ се превръща в паравоенна организация. Според него искането за плащане в рубли няма никакъв смисъл и това е само показване на мускули от страна на руския президент Владимир Путин.

Дончев, който е бивш партньор на Газпром смята, че въпреки някои изключения, като италианската газова компания Eni, повечето клиенти на „Газпром“ няма да приемат да плащат в рубли. Той е на мнение, че „Булгаргаз“ трябва да отиде на арбитражно производство срещу „Газпром“.

Според него проблемът на България е липсата на свободен газов пазар и „заслуга“ за това имат всички български правителства. Бизнесменът и газов експерт успокои, че газ за България ще има, защото страната потребява малки количества. „Имаме добра инфраструктура и няма нито една причина за тревога„.

Той очаква през тази година цените на газа да са около тези на „Газпром“, но не по-ниски, но за следващата година България да получава много по-евтино синьо гориво.

Сашо Дончев отправя и призив към правителството да не се занимава с осигуряването на газ, а да остави това на търговците. „Не е държавата субекта в търговията, тя не разбира от тези неща. Участието на държавата в търговията винаги мирише на корупция. Занимавайте се с вашите въпроси, оставете търговията на търговците„, категоричен е Дончев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"