fbpx

Джинджифилът – най-внасяната подправка в ЕС

През 2022 г. в ЕС са внесени 397 000 тона подправки от трети страни, като Китай е основният източник на подправки, с дял от 38% за общия внос на подправки в съюза, сочат данни на Евростат.

Най-внасяната подправка е джинджифилът със 122 900 тона, следван от червения пипер (109 800 тона) и пипера (62 900 тона). Китай е основната страна на произход на джинджифил (54%) и червен пипер (72%), докато пиперът се внася главно от Виетнам (56%).

Вносът на канела (16 200 тона) е на четвърто място, като повече от една трета е с произход от Индонезия (37%). Куркумата (15 800 тона) заема петата позиция сред най-внасяните подправки, като по-голямата част от вноса идва от Индия (77%). Що се отнася до анасона и свързаните с него подправки (13 600 тона), основният доставчик е Египет (34%).

Семената от кимион (9 600 тона) идват основно от Индия (72%), следвани от семена от кориандър (9 500 тона), половината от които са внесени от Русия (50%) и индийско орехче (4 400 тона), предимно внесени от Индонезия ( 72%).

В сравнение с 2012 г. теглото на внесените в ЕС подправки се увеличава с 57%. Вносът на джинджифил и куркума в ЕС се е увеличил повече от два пъти (съответно +149% и +142%), отбелязвайки най-голямото увеличение сред най-търгуваните подправки. Само вносът на индийско орехче е намалял с -4% от 2012 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"