fbpx

Кабинетът потвърди добрата „шенгенска“ новина, както и, че за момента сухопътно оставаме извън

На брифинг в Министерски съвет премиерът Денков потвърди новината, изтекла през румънски медии, че с Австрия е постигната договорка България и Румъния да бъдат приети в шенгенското пространство по въздух и вода през март 2024 година.

Премиерът специално уточни, че по важни въпроси, по които продължават да текат преговори кабинетът е приел да не дава информация, но тъй като през румънското правителство и медиите в Букурещ новината е станала обществено достояние заедно с министрите на външните и вътрешните работи, Мария Габриел и Калин Стоянов я потвърждават.

От брифинга стана ясно, че най-важният етап от влизането ни в Шенген – отпадане на граничния контрол по сухопътните граници, остава да бъде реализиран напред във времето. За момента се знае, че няма поет от Австия ангажимент предварително да бъде „закована“ дата за пълноправното ни членство. Появилата се в публикации 2025 година като вероятност никога не е обсъждана, подчерта Денков. Премиерът, както и вицепремиерът Габриел изтъкнаха, че няма вариант България и Румъния да си останат на този етап и пуснакето ни и по суша ще се случи.

Акад. Денков обърна внимание, че с този първи етап на членство, България се допуска и до шенгенската информационна система, което е от съществена важност.

Припомнаме, че за съжаление, от гледна точка на икономиката, сухопътното ни членство в Шенген има особено значение, тъй като това ще облекчи в огромна степен транспорта на стоки и логистиката. В тази връзка коментираната възможност за двустранно облекчаване на преминаването между България и Румъния също не се предвижда, напротив, по думите на Денков, ще има засилване на контрола.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"