fbpx

ЕБВР може да инвестира във втори мост над Дунав

Европейската банка за възстановяване и развитие има интерес да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево, а също и в железопътни инфраструктурни проекти у нас.

Това е коментирано по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на ЕБВР за България Анка Йонеску.

Изграждането на нов мост над р. Дунав е приоритетен въпрос, който трябва да бъде решен бързо, защото трафикът по това направление се увеличава ежедневно. Вярваме, че България и Румъния, като две държави от европейското семейство, трябва да работят заедно и в партньорство с Европейската комисия, за реализацията на този стратегически проект“, изтъква транспортният министър. По думите му разполагаме с необходимите финансови инструменти, което ни дава големи възможности за да постигнем целите, но трябва значително да ускорим работата по изпълнението им.

От Банката отбелязват, че до момента са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България. „Наш приоритет е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво. Готови сме за бъдещи разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта „зелен транспорт“ искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили“, заявява Анка Йонеску.

Гвоздейков заявява готовността на министерството на експертно ниво веднага да разгледа всички предложения от страна на ЕБВР, съобразявайки ги с вече планираните проекти в рамките на европейските програми за подкрепа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"