fbpx

Една скромна фирма постави „на колене“ фотоволтаичния сектор в САЩ

Жалба срещу Китай, подадена през февруари от Auxin Solar, една малка американска фирма за производство на фотоволтаици, продължава да буни духовете в САЩ. Тя дестабилизира целия фотоволтаичен сектор в страната и накара президента Джо Байдън да поиска в понеделник изключителни права, за да стимулира производството на слънчеви панели „made in USA“, пише в свой обширен репортаж France 24*.

Слънчевите панели бодат очите на Джо Байдън. С президентски указ, издаден на 6 юни, се засилват мерките за увеличаване както на американското производство, така и на вноса на слънчеви панели.

По този повод американският президент се позова на един извънреден закон от времето на войната в Корея, който позволява да се принудят американските производители да се съсредоточат върху производството на някои продукти. През 1950 г. ставаше дума за въоръженията, сега – за слънчевите панели, които трябва да помогнат на САЩ да намалят зависимостта си от изкопаемите и замърсяващи енергоносители.

Докато се чака американските производители да се настроят за това производство, указът предвижда премахването за две години на митата върху вноса на слънчеви панели от Камбоджа, Тайланд, Малайзия и Виетнам.

Дон Кихот-ът на слънчевите панели?

Този указ беше горещо приветстван от привържениците на каузата за спасяване на климата, които се надпреварваха през последните дни да хвалят обитателя на Белия дом. Това е стъпка в правилната посока от страна на правителството, което признава по този начин, че сме изправени пред необходимостта от обща мобилизация, сравнима с тази от Втората световна война, за да осигурим възможно най-бързо прехода към възобновяеми енергийни източници“, подчертава Варшини Пракаш, заместник-председател на Sunrise Movement, група от млади хора, която се позиционира в ляво от демократическата партия. „Надяваме се, че този указ бележи завой в политиката на администрацията в полза на приемането на мерки за по-ефикасна борба срещу глобалното затопляне“, добавя Жан Сю, отговарящ за енергийните въпроси в Центъра за биологическо разнообразие, неправителствена организация, бореща се за защитата на застрашените растителни и животински видове.

Професионалистите от фотоволтаичния сектор също аплодираха с две ръце президентската инициатива, подчертава The Guardian. Дали всички от тях? Не, защото един глас се издигна, за да разобличи временното премахване на митата. „Като приема тази безпрецедентна мярка, президентът отваря широко вратата на прокитайските интереси, които се активизират, за да заобиколят прилагането на американските търговски закони“, реагира пред Financial Times Мамун Рашид, главен мениджър на Auxin Solar, скромна американска фирма за производство на слънчеви панели.

Доскоро заеманите от този предприемач позиции имаха малка тежест във фотоволтаичните среди (преобразуването на сланчевите лъчи в електричество) и още по-малко в националния дебат по въпроса. Всъщност фирмата му произвежда не повече от 2% от слънчевите панели, продавани в САЩ.

Но всичко се промени в края на февруари 2022 г., когато Мамун Рашид реши да се превърне в нещо като Дон Кихот на американските слънчеви панели в битка срещу китайските фотоволтаични мелници. Той депозира жалба в Министерството на търговията, в която обвинява Китай, че заобикаля незаконно митническите тарифи върху износа на слънчеви панели.

Парадоксално действията на този критик на президентския указ частично мотивираха Джо Байдън да се притече на помощ на сектора на американските слънчеви панели, подчертава Financial Times.

Защото зад гръмките заглавия в медиите относно президентския указ се крие малката правда на една калифорнийска фирма с едва 50 работника, която се превърна в „най-омразното предприятие в средите на слънчевата енергетика“, според Wall Street Journal.

Разследване, което може да има тежки последици

Корените на това слизане в ада са в началото на годината. Шепа американски производители на фотоволтаични панели се оплакват от провала на прилагането на митническите тарифи върху китайските слънчеви панели, въведени през 2012 г. от президента Барак Обама, пише Washington Post.

Мярката имаше за цел да даде тласък на американското производство, което не успяваше да се противопостави на конкуренцията на китайските предприятия, получаващи щедри субсидии от Пекин и разполагащи с много по-евтина работна ръка.

Но след Китай, САЩ се изправиха срещу тайландските, камбоджанските, малайските и виетнамските слънчеви панели. Нещастните американски производители веднага заподозряха Пекин, че използва подставени фирми от тези четири азиатски страни, за да избегне митническото облагане. Някои от тях решиха да депозират анонимна жалба срещу Китай в Министерството на търговията.

Последното отказа да започне разследване, тъй като авторите на жалбата останаха неизвестни. Именно тогава Auxin Solar реши да подаде жалбата от свое име.

Така през март официално е дадено началото на разследване от администрацията на Байдън, за да се определи основателността на жалбата. И именно тази процедура „постави на колене целата американска фотоволтаична индустрия“, твърди Washington Post.

Ако властите решат, че Auxin Solar има право, целият внос на слънчеви панели или на съставните елементи за тях ще трябва да бъде обложен с мито, което може да достигне до 50% от стойността на продадените панели. И разбира се, това ще стане със задна дата.

И точно в това се състои ударът. Вече никой няма да иска да купува оборудване с азиатски произход от страх, че ще трябва да плаща такси със задна дата. Повече от 85% от продадените в САЩ панели са произведени или съдържат материали, изработени в една от четирите страни, визирани в жалбата на Auxin Solar. Поради това целият пазар на слънчевата енергетика в САЩ се оказа блокиран.

Близо три четвърти от всички проекти в сектора предвидени за тази година трябваше да бъдат преустановени поради това разследване“, е заключението на Rystad Energy, американска консултантска фирма по проблемите на енергетиката, в отговор на въпрос на Financial Times.

Auxin Solar бе взет на мушка от разгневените професионалисти от отрасъла. „Служителите ми са тормозени on-line, получаваме маса писма с оплаквания“, разказва Мамун Рашид пред Wall Street Journal.

Противоречивост на американската политика

На 2 май 22-ма сенатори изпратиха писмо до Джо Байдън, за да го предупредят за последиците върху заетостта, ако това разследване не приключи бързо.

И това вече не е само икономически въпрос. Auxin Solar е обвиняван, че поставя под заплаха ангажиментите на Джо Байдън в борбата му срещу глобалното затопляне. NISource, една от най-големите компании в енергетиката, вече заяви в средата на май, че е взела решение да отложи затварянето на централите си на въглища поради парализирането на сектора на слънчевите панели. Някои медии даже споменават полугласно, че вероятно юридическата битка на Мамун Рашид се финансира от лобито на изкопаемите енрергоизточници.

Той се защити като многократно уверява, че в това дело е ангажирал само собствени ресурси.

Малкото гласове в подкрепа на Auxin Solar подчертават, че дебатите около жалбата изкарват на светло противоречивостта на американската политика, отбелязва Washington Post. От една страна САЩ искат да демонстрират твърдост спрямо Пекин, но от друга се вижда, че желанието им да преминат към една „по-зелена“ икономика все още зависи в голяма степен от доставката на оборудване от Китай.

Това разследване е необходимо, защото ни показва, че САЩ трябва да са независими в областта на възобновяемата енергетика, защото в противен случай сме оставени на благоволението на един режим, който пренебрегва човешките права, за да продава по-евтини продукти“, подчертава пред Wall Street Journal Лори Уолах, специалист по международна търговия в American Economic Liberties Project, изследователски център близък до Демократическата партия.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"