fbpx

Високите цени на петрола унищожават търсенето

Ръстът на световното търсене на петрол ще се забави през 2023 г., прогнозират от ОПЕК и източници от индустрията, тъй като нарастващите цени на суровия петрол и горивата спомагат за повишаване на инфлацията и действат като пречка за световната икономика, съобщава Ройтерс.

Употребата на гориво се възстанови от спада, предизвикан от пандемията през 2020 г., и се очаква тази година да надхвърли нивата от 2019 г., независимо, че цените достигнаха рекордни нива. Но високите цени изядоха прогнозите за растеж за 2022 г. и подхранват очакванията за по-бавен растеж през 2023 г.

Организацията на страните износителки на петрол вероятно ще публикува през юли първата си прогноза за търсенето през 2023 г. Неговата прогноза, заедно с тази на базираната в Париж Международна енергийна агенция, ще бъде наблюдавана внимателно като насока за това, как може да се развие политиката за доставки на ОПЕК.

Източници от ОПЕК информират, цитирани от Ройтерс, че през 2023 година очакват ръст на световното търсене от 2 милиона барела на ден или по-малко, което е увеличение от едва 2%, в сравнение с ръст от 3,36 милиона барела на ден, очакван през 2022 г.

Суровият петрол от 120 долара за барел унищожава търсенето. Вече се случва“, заявява представител на индустрията.

Посочва се, че тези, които прогнозират търсенето на петрол често трябва да правят значителни ревизии предвид промените в икономическите перспективи и геополитическата несигурност.

Първоначално ОПЕК прогнозира ръст на търсенето през 2022 г. от 3,28 милиона барела на ден – в първата си прогноза, публикувана през юли 2021 г., по-късно го повиши до повече от 4 милиона барела на ден, преди да го намали до 3,36 милиона барела дневно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"