fbpx

В търговията Хърватия използва еврото много повече от България

Еврото вече играе доминираща роля в търговията със стоки за Хърватия. Това сочи изследване на Евростат по повод доклада на Европейската комисия за конвергенцията за 2022 г., в който се казва, че Хърватия изпълнява всички критерии за присъединяване към еврозоната. Комисията предлага на Съвета Хърватия да приеме еврото на 1 януари 2023 г.

Данните сочат, че в Хърватия използването на еврото за фактуриране на търговия със стоки извън ЕС както за внос, така и за износ се увеличава от 2016 до 2020 г., като от 2018 г. повече от половината от хърватските стоки, внесени от страни извън ЕС и повече от две трети от хърватските стоки, изнесени в страни извън ЕС са фактурирани в евро.

по данни на Евростат

През 2020 г. Хърватия е държавата-членка с втория по големина дял в търговията със стоки, фактурирани в евро – значително над средните за ЕС както за внос, така и за износ.

В това отношение в България, която също се стреми към влизане в Еврозоната, макар и вероятно година по късно от Хърватия, реалностите са доста по-различни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"