fbpx

Управителят на БНБ не изключва вдигане на данъци в рамките на „болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще“

За необходимост от „болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще“ предупреждава управителят на БНБ Димитър Радев в свое изказване на форум на Асоциацията на банките в България по повод 30 години от създаването й, цитирано от пресцентъра на БНБ.

По думите на Радев това, което секторът вижда напред са нови предизвикателства – политическите и икономическите процеси в страната. „Пресечните точки на тяхната динамика и развитие, са основно три: цените, цените, и пак цените„, изтъква гуверньорът на централната ни банка.

Радев е категоричен, че от позицията на БНБ и с оглед целите за овладяване на инфлацията е много важно страната да не поема значителни допълнителни постоянни разходи, срещу които не стоят постоянни приходи.

Има две групи от рискове, свързани с подобен подход: (1) опасност от инфлационна спирала; и (2) необходимост от болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще, независимо дали това ще стане по линия на приходите, т.е. чрез увеличение на данъците или чрез орязване на разходите. Наред с външните фактори, това би довело до една значително по-комплицирана макроикономическа среда за българските банки“, коментира Димитър Радев.

Той анализира и външните фактори, които допълтилно се усложняват от войната в Украйна. По думите му най-съществено значение ще имат решенията на големите водещи централни банки, в нашия случай преди всичко на ЕЦБ, която вече анонсира три неща, които ще се случат в рамките на третото тримесечие на тази година: (1) ефективното прекратяване в началото на месец юли на нетните покупки на активи от страна на ЕЦБ; (2) последващо увеличение на референтните лихви; и (3) ново увеличение на лихвите през месец септември, така че до края на тримесечието да се излезе от територията на отрицателните лихви.

Очевидно следващите месеци и поне година ще бъдем изправени пред предизвикателството да се намери много трудният баланс между мерките за овладяване на инфлацията и мерките за предотвратяване на рецесия“, изтъква Радев.

В заключение той предупреждава, че непрекъснато се скъсява хоризонтът за изпълнението на стратегическите задачи, които през следващите 18 месеца ще бъдат свързани основно с финализирането на процеса на присъединяване на страната към еврозоната. Димитър Радев отбелязва, че от страна на БНБ има създадена организация по отношение на въпросите от компетентността на банката. Навлизаме вече в етап на интензивна комуникация и съвместна работа с ЕЦБ. „Силно се надявам, че политическият процес, при цялата му неопределеност и несигурност, в крайна сметка ще подкрепи, а няма да блокира цялостния напредък на присъединяване към еврозоната“, заявява управителят на БНБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"