fbpx

Едва 14% от компаниите ни са експортно активни

Имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал.

Това е заявил министърът на икономиката Кирил Петков по време на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси на България в цял свят.

По думите му водещите механизми, за да излезем по-бързо от усложнената икономическа обстановка и за устойчиво възстановяване на икономиката ни са увеличаването на износа на стоки и услуги и на чуждестранните инвестиции.

Потвърди се единт негов предишен анонс, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати.

В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за 2 месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно“, е изтъкнал още Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"