fbpx

ЕК насърчи страните-членки към все по-големи „зелени“ инвестиции

Европейската комисия направи важна стъпка към емитирането на до 250 милиарда евро „зелени“ облигации, или 30 % от общия размер на емисията на NextGenerationEU. Рамката дава увереност на инвеститорите в тези облигации, че мобилизираните средства ще бъдат разпределени за екологосъобразни проекти и че Комисията ще докладва за тяхното въздействие върху околната среда.

Очаква се през октомври да се пристъпи към първото емитиране, в зависимост от пазарните условия.

Днешната рамка показва на инвеститорската общност как средствата, набрани чрез емисията на „зелени“ облигации на NextGenerationEU, ще бъдат използвани за екологични цели.

По-конкретно постъпленията от „зелените“ облигации на NextGenerationEU ще финансират дела на свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост. Всяка държава членка трябва да посвети най-малко 37 % от своя национален план за възстановяване и устойчивост — пътната карта за изразходване на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост — за инвестиции и реформи, свързани с климата, като много държави членки планират да направят повече от изискваното.

Съгласно правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост държавите членки ще докладват на Комисията за направените от тях екологосъобразни разходи. Комисията ще използва тази информация, за да покаже на инвеститорите как постъпленията от „зелените“ облигации са били използвани за финансиране на екологичния преход. Докладването ще бъде организирано в девет категории, определени в рамката за „зелени“ облигации на NextGenerationEU, като най-голям дял ще заемат чистата енергия, енергийната ефективност и чистият транспорт.

По думите на еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан, държавите-членки са нетърпеливи да изпълнят целта за минимум 37% от националните планове за възстановяване и устойчивост да се инвестират в зелени реформи.

Много национални планове отиват далеч отвъд и разпределят дори до 60% за мерки, които поддържат климатичните цели (например Люксембург, Германия или Австрия), подчертава Хан. Тези мерки позволяват важни инвестиции в по-енергийно ефективни сгради, възобновяема енергия и устойчива мобилност-насърчаване на по-ниски емисии на парникови газове и нови зелени бизнес модели.

Доверието е от ключово значение, отбелязва още еврокомисарят. Поради това Комисията е подготвила стабилна и надеждна рамка за зелени облигации на NGEU, фокусирана върху разходите за климата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Всички разходи също трябва да зачитат принципа „Не нанасяйте значителна вреда“ за други екологични цели. Това гарантира, че инвестициите, финансирани от зелени облигации на NGEU, са наистина „зелени“, коментира Йоханес Хан.

Рамката на зелените облигации на NGEU определя девет широки категории, към които се разпределят приходите от зелени облигации – сред тях енергийна ефективност, чист транспорт и чиста енергия, които ще бъдат най -големите разходи по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Хан посочва още, че настоящите утвърдени стандарти на пазара – принципите на зелените облигации на Международната асоциация на капиталовите пазари (ICMA) – са референцията на ЕК, която гарантира, че допустимостта за зелени облигации е ясно определена. Трябва да се докаже, че финансираните инвестиции имат положително екологично въздействие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"