fbpx

ЕК поиска България, Румъния и Хърватия в Шенген

Европейската комисия призовава Съвета на ЕС да вземе решение за премахване на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство. Изтъква се, че България и Румъния успешно са приключили необходимата оценка през 2010 и 2011 г.

По отношение на Хърватия през октомври 2019 г. Комисията е потвърдила, че Хърватия е предприела необходимите мерки, за да гарантира, че са изпълнени условията за прилагане на достиженията на правото от Шенген. Това беше потвърдено след допълнително посещение на външните граници на Хърватия.

Това става ясно от публикуват от ЕК документ „Към по-силно и по-устойчиво Шенгенско пространство: Въпроси и отговори“.

Уточнява се, че Стратегията за Шенген очертава ключови действия за поддържане и компенсиране на отсъствието на граничен контрол в Шенген и засилване на неговата устойчивост на бъдещи предизвикателства. Това включва:

  • Осигуряване на ефективно и модерно управление на външните граници на ЕС;
  • Вътрешно укрепване на Шенгенското пространство;
  • Подобряване на управлението за насърчаване на доверието между държавите-членки и по-добра готовност за кризи.

Коментира се, че по-приобщаващото Шенгенско пространство ще увеличи сигурността на ЕС като цяло, като същевременно изпълни законното очакване и законово задължение на тези страни да се присъединят към Шенген. Това също ще допринесе за укрепване на взаимното доверие.

Изтъква се, че вече зависи от Съвета на ЕС да предприеме необходимите стъпки България и останалите споменати държави-членки да станат част от Шенген.

Същото ще важи и за Кипър, след като приключи необходимата оценка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"