fbpx

ЕК предлага икономиите на природен газ в ЕС да продължат и след март

Европейската комисия предлага приемането на препоръка относно продължаване на мерките за намаляване на търсенето на газ. Тази препоръка, която ще трябва да бъде приета от Съвета, насърчава държавите членки да продължат да предприемат доброволни мерки за поддържане на колективно намаляване на търсенето на газ с 15 % в сравнение със средното търсене между април 2017 г. и март 2022 г.

Предложенеето е във връзка с това, че като срокът на действие на извънредното законодателство за икономии на природен газ изтича на 31 март, а положението е по-стабилно, отколкото през последните две години.

От комисията посочват, че икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в целия ЕС са допринесли значително за справянето с енергийната криза, стимулирана от руското нашествие в Украйна преди две години.

Като цяло ЕС е намалил търсенето на газ с 18 % между август 2022 г. и декември 2023 г., спестявайки около 101 милиарда кубични метра газ. Тези усилия надхвърлят целта за икономии от 15 %, договорена в рамките на извънредното законодателство, прието през лятото на 2022 г., и бяха от съществено значение за запазване на стабилността на доставките, стабилизиране на енергийните пазари в ЕС и проява на солидарност с Украйна.

Отбелязва се също така, че благодарение на широкия набор от спешни мерки, въведени след руското нашествие в Украйна, енергийните перспективи на ЕС са се подобрили: доставките са по-диверсифицирани, инсталирани са повече мощности за енергия от възобновяеми източници и са направени впечатляващи икономии на енергия, като понастоящем газохранилищата са по-здрави. Това е довело до понижаване и стабилизиране на цените в цяла Европа.

Въпреки това, изтъкват от комисията, предвид продължаващото геополитическо напрежение, свитите световни пазари на газ и целта на ЕС за пълно премахване на руските изкопаеми горива, все още са необходими непрекъснати икономии на енергия. Продължаването на икономиите на газ ще спомогне за поддържане и подобряване на настоящата стабилност на пазара, включително чрез улесняване на запълването на газохранилищата през пролетта и лятото. Те също така ще подкрепят усилията на ЕС за декарбонизация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"