fbpx

ЕК уточни, кога самостоятелно заетите могат да се договарят колективно

Европейската комисия прие насоки относно прилагането на конкурентното право на ЕС към колективните трудови договори във връзка с условията на труд на самостоятелно заетите лица, работещи сами. В насоките се пояснява кога определени самостоятелно заети лица могат да се обединят, за да договорят колективно по-добри условия на труд, без да нарушават правилата на ЕС в областта на конкуренцията.

Припомня се, че в член 101 от Договора за функционирането на ЕС се забраняват споразуменията между предприятия, които ограничават конкуренцията. Въпреки че колективните трудови договори между работодатели и работници не са предмет на правилата на ЕС в областта на конкуренцията, самостоятелно заетите лица се считат за предприятия и поради това рискуват да нарушат правилата за конкуренция, когато договарят колективно своите хонорари или други условия за търговия. Вследствие на това самостоятелно заетите лица често не са сигурни дали могат да договарят колективно своите условия на труд.

Насоките се прилагат за самостоятелно заетите лица, работещи сами, които работят изцяло самостоятелно и не наемат други лица.

Насоките поясняват по-специално:

Конкурентното право не се прилага по отношение на самостоятелно заетите лица, работещи сами, които се намират в положение, сравнимо с това на работниците. Те включват самостоятелно заетите лица, работещи сами, които: а) предоставят услуги единствено или предимно на едно предприятие; б) работят заедно с работниците; и в) предоставят услуги на или през цифрова трудова платформа.

Комисията няма да прилага правилата на ЕС в областта на конкуренцията към колективните трудови договори, сключени от самостоятелно заети лица, работещи сами, които са в слаба позиция при договаряне. Такъв е случаят например, когато тези лица са изправени пред дисбаланс в преговорните позиции поради преговори с икономически по-силни дружества или когато се договарят колективно в съответствие с националното законодателство или законодателството на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"