fbpx

ЕС дава малък шанс на избрани газови проекти в бъдеще

Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз са се съгласиха в петък да удължат подкрепата на блока за някои трансгранични проекти за природен газ, съобщава Euractiv.bg. Решението е взето въпреки настояването на 11 държави и Европейската комисия, според които такова финансиране трябва да се прекрати, за да се ускори изпълнението на целите срещу изменението на климата.

Правилата на ЕС “TEN-E“ определят кои трансгранични енергийни проекти могат да бъдат обозначени като проекти от общ интерес, като им дават достъп до фондове и бързо проследявани разрешителни.

Според министрите, докато новите специализирани проекти за газ и нефт не трябва да получават подкрепа, проектите в островните държави Малта и Кипър, които са от общ интерес, трябва да продължат, докато тези страни не бъдат напълно свързани с европейската газова мрежа.

Това би могло да помогне за завършването на Източносредиземноморския газопровод (EastMed) от Гърция, Кипър и Израел за снабдяване на Европа с газ от източното Средиземноморие.

По думите на португалския министър на околната среда Жоао Педру Матуш Фернандеш, цитиран от изданието, споразумението е “в съответствие с плановете за декарбонизацията“ на Европа, тъй като единствените случаи, в които ще се финансират проекти за “невъзобновяеми източници“, ще бъдат в Малта и Кипър.

Във всичко останало финансовата подкрепа на Съюза за изкопаеми горива е приключила и следователно сме в съответствие с целта за декарбонизация“, каза той на пресконференция след срещата.

Става ясно също така, че до 2028 г. подкрепата може да бъде насочена към преобразуване на газопроводите за пренос на водород и тези проекти могат да продължат да пренасят природен газ, смесен с водород, до 2030 г.

Преобразуваната екологично чиста електроенергия може да се съхранява под формата на водород в газовите мрежи. По този начин газовата инфраструктура може да стане хранилище на енергията на бъдещето.

Изявлението на министрите гласи, че по време на преходен период до 31 декември 2029 г. специални водородни активи, преобразувани от природен газ, могат да се използват за транспортиране или съхраняване на смес от водород с природен газ или биометан.

Целта е постепенно да се декарбонизира този сектор и да се увеличи делът на възобновяемите газове в тръбопроводите“, обяснява още португалският министър.

Споразумението не е било подкрепено от Германия, Испания, Австрия и Люксембург, които настояват за правила за изключване на изкопаемите горива, включително газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"