fbpx

ЕС харчи €15,2 млрд. за внос на зелени енергийни продукти

През 2021 г. Европейският съюз е похарчил 15,2 милиарда евро за внос на зелени енергийни продукти (включително вятърни турбини, слънчеви панели и течни биогорива) от страни извън съюза. Междувременно ЕС е изнесал за трети страни екологични енергийни продукти на два пъти по-малка сума (6,5 милиарда евро), сочат данни на Евростат.

Подробна справка показва, че ЕС е внесъл слънчеви панели за 11,2 милиарда евро, течни биогорива на стойност 3,4 милиарда евро и вятърни турбини на стойност 0,6 милиарда евро от страни извън ЕС. Стойността на вноса на слънчеви панели и течни биогорива е много по-голяма от съответната стойност на износа на ЕС на тези стоки за страни извън ЕС (износът възлиза съответно на 2,0 милиарда евро и 1,3 милиарда евро). За разлика от това стойността на износа на вятърни турбини за страни извън ЕС е много по-голяма от стойността на вноса (3,3 милиарда евро).

Износът на течни биогорива възлиза само на 0,5 милиарда евро през 2012 г. и нараства до 1,7 милиарда евро през 2019 г. През последните две години обаче този износ намалява, спадайки до 1,3 милиарда евро през 2021 г.

По отношение на стойността, вносът на вятърни турбини, течни биогорива и слънчеви панели в ЕС през 2021 г. е по-висок, отколкото през 2012 г., което показва общо увеличение на вноса на зелени енергийни продукти (+416%, +7% и +2% , съответно). Износът и на трите продукта също е по-висок от 2012 г. (съответно +13%, +173% и +4%). Въпреки това, докато през последните три години се наблюдава увеличение на износа на вятърни турбини и слънчеви панели, има спад в износа на течни биогорива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"