fbpx

Социални проекти в ЕС ще разчитат на €500 млн. от Банката за развитие

Европейската комисия и Банката за развитие на Съвета на Европа (CEB) са подписали гаранционно споразумение InvestEU на стойност до 159 милиона евро. Това прави CEB изпълнителен партньор на InvestEU и ще мобилизира около 500 милиона евро допълнителни заеми за социални проекти. От ЕК коментират, че това е важна стъпка, тъй като за първи път InvestEU подкрепя инвестициите на многостранна банка за развитие с изключително социален мандат.

Гаранционното споразумение е подписано от комисар Паоло Джентилони и управителя на CEB Карло Монтичели и ще отключи значителни инвестиции в рамките на секторите „социални инвестиции и умения“ и „устойчива инфраструктура“ на InvestEU. Това включва социални, достъпни и студентски жилища; образование, заетост и умения; здравеопазване, дългосрочни грижи и социални грижи; както и чиста и интелигентна градска мобилност, услуги за водоснабдяване и отпадни води и защита от наводнения.

Портфолиото от проекти, обхванати от тази гаранция на InvestEU, ще подкрепя и междусекторни цели като равенство между половете и социално и икономическо приобщаване на уязвими групи, включително хора с увреждания. Очаква се първите операции по споразумението да бъдат одобрени през 2023 г.

Програмата InvestEU ще предостави на ЕС изключително важно дългосрочно финансиране чрез мобилизиране на значителни частни и публични средства в подкрепа на устойчиво възстановяване. Освен това ще спомогне за мобилизирането на частни инвестиции за политическите приоритети на ЕС, като Европейския зелен пакт и цифровия преход.

Програмата се състои от три компонента: фонд InvestEU, консултантски център InvestEU и портал InvestEU. Фондът InvestEU ще се изпълнява чрез финансови партньори, които ще инвестират в проекти, като използват гаранцията от бюджета на ЕС от 26,2 милиарда евро. Цялата бюджетна гаранция ще подкрепи инвестиционните проекти на партньорите по изпълнението, ще увеличи капацитета им за поемане на риск и по този начин ще мобилизира поне 372 милиарда евро допълнителни инвестиции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"