fbpx

Евросъюзът потвърди отпора си срещу „Либра“

Не бива да се допускат в Европейския съюз частни криптовалути като „Либра“ на „Фейсбук“, докато не бъдат адресирани рисковете, които те биха могли да представляват.
Това обявиха финансовите министри на ЕС в съвместно изявление, съобщава БНР.

Това потвърждава твърдата линия на единния блок срещу дигиталната валута „Либра“. Редица глобални регулатори отправиха остри критики още през лятото, когато бяха обявени идеите за „Либра“. Основните притеснения са относно евентуалното ѝ въздействие върху финансовата система.

„Никоя глобална цифрова валута (stablecoin) не трябва да започне да функционира в Европейския съюз, докато не бъдат адекватно идентифицирани и решени правните, регулаторните и надзорните предизвикателства“, посочват министрите в съвместното изявление.

Една четвърт от първоначалните поддръжници на „Либра“, включително разплащателни гиганти като Mastercard и Visa, вече се отказаха от този проект на „Фейсбук“ през октомври. Самата социална мрежа обяви, че може да не се включи в проекта, ако Конгресът в САЩ не излезе с положително становище.

Финансовите министри от ЕС също така заявиха, че могат да разгледат правилата на ЕС за регулиране на криптовалутите и на Stablecoins като част от едни по-глобален план. Те похвалиха и работата на Европейската централна банка за създаване на собствена публична цифрова валута, която може да бъде алтернатива на подобни частни инициативи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"