fbpx

ЕС обсъжда да държи газ в украински подземни хранилища

Европейският съюз обсъжда възможността да използва украински подземни газохранилища за осигуряване нуждите на страните членки, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Изтъква се, че лидерите на страните от съюза се опасяват, че следващата зима няма да е толкова мека, като изминалата, поради което може да се наложи спиране на промишлени производства. За да се предотврати подобен сценарии, страните от съюза се стремят към максимално запасяване с обеми от природен газ. В моменнта европейските хранилища са запълнени на 70% и при текущите темпове на нагнетяване още в началото на септември те ще бъдат пълни. За да се продължи обаче запасяването, редица чиновници в Брюксел, както и преддтавители на бизнес средите разглеждат възможността да бъдат използвани украинските хранилища, като идеята намира все повече и повече привърженици, отбелязва аганцията.

Реалните шансове за успех на варианта се обясняват с факта, че хранилищата са „достатъчно далеч“ от линията на бойните действия, както и са „много атрактивни“ като цена и „конкурентоспособни като функционалност“, цитира Блумбърг оценката на представители на германския енергиен концерн RWE и швейцарската търговска компания Axpo.

В същото време и ЕС, и Украйна осъзнават риска от реализирането на тази идея в светлината на военните действия на територията на Украйна. За да реши този проблем, Европейската комисия обмисля възможността да приеме застрахователни гаранции, издадени от „държавни организации“. Украинската компания Ukrtransgaz, оператор на подземните хранилища, е потвърдила в отговор на запитване от агенцията, че вече разработва „гаранции за обслужване“, за да „минимизира военните рискове“ за европейските клиенти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"