fbpx

ЕС подкрепи ключов нефтопровод между Украйна и Полша

На 14 януари тази година е влязло в сила решение на Съвета на министрите на Европейския съюз, с което е утвърден списъкът на проектите, представляващи интерес за Енергийната общност (PECI – шест проекта). Сред тях е нефтопроводът „Броди – Адамова застава”, който се явява ключов елемент от Евро-Азиатския нефтотранспортен коридор, пише Blacksea-Caspia.

Изграждането му ще даде възможност за започване на редовни доставки на суров нефт от региона на Каспийско море до европейските получатели през посочения коридор. Тръбопроводът Броди – Адамова Застава ще свърже полската (европейска) система за транспортиране на петрол с украинската система, а също така ще свърже северния и южния клон на тръбопровода „Дружба“ в ЕС.

Министерството на енергетиката на Украйна съобщава, че в момента, международното тръбопроводно предприятие „Сарматия” продължава работата си по осъществяването на този ключовия елемент от Евро-Азиатския нефтотранспортен коридор (ЕАНТК) с дължина около 400 километра.

Изтъква се, че Украйна и Грузия, като страни през които се осъществява транзитът на енергийни ресурси, са заинтересувани от възможно най-бързото осъществяване на проекта за строителство на „Броди – Адамова застава”.

Сред действията, които трябва да бъдат реализирани на международно ниво като подготовка са създаване на благоприятен законодателен климат за реализиране на проекта, в частност разпростиране на действието на полския закон за подготовка и осъществяване на стратегически инвестиции в нефтения сектор върху него, както и съдействие за привличането на стратегически инвеститори с тяхното последващо влизане в кръга на участниците в проекта.

Освен всичко друго, изграждането на нефтопровода ще засили енергийната сигурност на Украйна, тъй като е предвидена възможност доставките по него да се осъществяват както в посока Полша, така и в обратна посока.

Това ще позволи в кризисни ситуации, които могат да доведат до прекратяване на доставките на петрол от Черно море и Русия, да се подсигурят Украйна и други европейски страни със суровина, идваща от Северно и Балтийско море.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"