fbpx

ЕС забрани вноса на продукти, получени в резултат на обезлесяване

За поддръжниците на този текст, гласуван с много голямо мнозинство в Европарламента в Страсбург, това ще бъде гаранция, че нито един продукт, консумиран в Европа, няма да е допринесъл за унищожаването на горите в Азия, Африка или в Америка, пише RFI.

Отсега нататък вече няма вече да е възможно да се внасят в Европа продукти, чийто произход е свързан с изсечени след декември 2020 г. гори. Такава е поне целта, афиширана от поддръжниците на това ново законодателство, представено като първо по рода си в света. Сред засегнатите продукти са добитък, кафе, какао, палмово масло и соя, както и каучук, дървени въглища и хартия.

Как практически ще стане това: чрез установяване на граничен контрол по границите на ЕС, обяснява Паскал Канфин, евродепутат от „Да обновим Европа“ и председател на комисията по околна среда към Европейския парламент. „Когато например искате да внесете кафе или какао в Европейския съюз, ще трябва да покажете, че те не са отгледани на земя, която наскоро е била обезлесена“, уточнява той. „А по какъв начин? Ами чрез GPS координати, сателити. Европейските митничари ще проверяват чрез сателитни снимки дали на земите, чиито координати са предоставени и откъдето идват кафето или какаото, е имало тропическа гора. Това е елементарно“.

Глоби

Европейският парламент и държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение през декември. Текстът беше предложен през ноември 2021 г. от Европейската комисия и в общи линии възприет от държавите членки, но евродепутатите гласуваха за по-строги изисквания чрез разширяване на гамата на засегнатите продукти.

Продуктите на вносител, хванат н варушение на закона, ше бъдат забранени за внос, а освен това той предвижда и налагане на глоби, които могат да стигнат до 4% от оборота на дадения търговец в Европа. Според неправителствената организация Световен фонд за дивата природа (WWF), която приветства приемането на този закон, Европа е допринесла чрез своя внос за 16% от глобалното обезлесяване. Две трети се дължат само на потреблението на соя и палмово масло.

„Грийнпийс“ е по-умерена в оценката си за текста, като казва, че „това може да бъде само една първа стъпка“. Според организацията този регламент има „съществени недостатъци“, тъй като изключва екосистеми като саваната, а пък не визира европейските банки, например, които финансират проекти, унищожаващи горите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"