fbpx

ЕС засилва натиска върху Западните Балкани заради въглищата

Европейският съюз трябва да окаже по-силен натиск върху страните от Западните Балкани, за да декарбонизират енергийните си системи, работещи с въглища, тъй като нивата на замърсяване остават много над праговете на допустимост.

Това сочи доклад на Bankwatch Network и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от Euractiv.bg.

Изтъква се, че са изминали повече от три години и половина след крайния срок за страните от Западните Балкани да приведат емисиите си в съответствие с границите на замърсяване на ЕС съгласно Договора за енергийната общност. Регионът обаче все още замърсява над шест пъти повече от позволеното.

Докладът сочи, че Западните Балкани имат само 18 въглищни централи в сравнение с 221 в Европа, но те отделят два и половина пъти повече замърсяващ серен диоксид (SO2) от тези в целия ЕС. Отбелязва се, че миналата година дори само Сърбия е изпреварила целия ЕС по отделени вредни емисии.

Цената на замърсяването е огромна. SO2, произвеждан при изгаряне на изкопаеми горива, причинява силно замърсяване на въздуха и има сериозно въздействие върху здравето, особено върху дихателната система. Между 2018 и 2020 г. заради замърсяването са починали 12 000 души – 7 000 в ЕС и 3 700 в Западните Балкани.

Докладът припомня, че ограниченията на емисиите са били включени в договора, чрез който през 2005 г. е създадена Енергийната общност, която обединява Европейския съюз и неговите съседи, за да създаде общоевропейски енергиен пазар. Отчита се обаче, че през последните две години се наблюдава увеличаване на разликата между ЕС и страните от Западните Балкани както поради факта, че Западните Балкани не изпълняват задълженията си, така и защото ЕС се декарбонизира много бързо, според Янез Копач, директор на секретариата на Енергийната общност.

Европа трябва да действа по-решително, отколкото през последните години, казва Пепа Галоп, съветник по енергетиката в Югоизточна Европа в CEE Bankwatch. Един от начините за това е да се използва наскоро предложеният механизъм за корекция на въглеродните граници за възпиране на вноса на електроенергия, произведена от въглища, изтъква Галоп.

Докладът призовава също така ЕС да засили Договора за енергийната общност, така че нарушенията да водят до големи глоби. Наред с това ЕС би могъл да положи още условия за предприсъединителните фондове и да реши проблема във всеки предприсъединителен доклад, каза Копач.

Премахването на финансовите стимули за политическите лидери в страните от Западните Балкани може да ги спре да субсидират производството на електроенергия от въглища без подходящ контрол на замърсяването на въздуха.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"