fbpx

ЕЦБ поиска от правителствата спиране на енергийните помощи

Европейската централна банка повиши за десети поредн път лихвените си проценти, достигайки рекордно ниво. Публикуваме частта от брифинга на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, посветена на икономиката…

Икономиката вероятно ще остане потисната през следващите месеци. Тя като цяло стагнира през първата половина на годината, а последните индикатори сочат, че е била слаба и през третото тримесечие.

По-ниското търсене на износа от еврозоната и въздействието на строгите условия на финансиране забавят растежа, включително чрез по-ниски жилищни и бизнес инвестиции. Секторът на услугите, който досега беше устойчив, сега също отслабва. С течение на времето икономическият импулс трябва да се засили, тъй като се очаква реалните доходи да се повишат, подкрепени от намаляващата инфлация, нарастващите заплати и силния пазар на труда, а това ще подкрепи потребителските разходи.

Пазарът на труда досега остава устойчив въпреки забавящата се икономика. Равнището на безработица остана на историческото си дъно от 6,4% през юли. Докато заетостта нарасна с 0,2 процента през второто тримесечие, инерцията се забавя. Секторът на услугите, който е основен двигател на растежа на заетостта от средата на 2022 г., сега също създава по-малко работни места.

С отшумяването на енергийната криза правителствата трябва да продължат да отменят свързаните мерки за подкрепа. Това е от съществено значение, за да се избегне повишаването на средносрочния инфлационен натиск, което в противен случай би изисквало още по-силен отговор на паричната политика.

Фискалните политики трябва да бъдат предназначени да направят икономиката ни по-продуктивна и постепенно да намалят високия публичен дълг. Политиките за увеличаване на капацитета за предлагане на еврозоната – които ще бъдат подкрепени от пълното изпълнение на програмата на ЕС от следващо поколение – могат да помогнат за намаляване на ценовия натиск в средносрочен план, като същевременно подкрепят зеления преход.

Реформата на рамката за икономическо управление на ЕС трябва да приключи преди края на тази година и напредъкът към съюза на капиталовите пазари трябва да бъде ускорен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"