fbpx

ЕЦБ продължи с вдигане на лихвите до рекордно ниво

Европейската централна банка повиши на десети пореден път лихвените проценти. На днешното си заседание тя взе решение да повиши лихвеният процент по депозитите с 25 базисни пункта до рекордно високо ниво от 4%. С 25 базисни пункта се вдигат и лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, както и лихвата по пределното кредитно улеснение до съответно 4,50%, 4,75%, считано от 20 септември 2023 година.

Междувременно ЕЦБ намали своите прогнози за растеж за следващите две години, като същевременно вдигна някои от прогнозите си за инфлацията, зад които се появи призракът на стагфлацията, обобщава Ройтерс.

Новите прогнози от днес показват забавяне на инфлацията от сегашния темп от 5,3% до 3,2% през следващата година и 2,1% през 2025 г., което прави бавен напредък към целта на банката от 2%, въпреки най-бързата поредица от повишения на лихвените проценти в 25-годишната история на ЕЦБ.

Инфлацията се понижава през цялата година, след като миналата година надхвърли 10%, но стабилният пазар на труда, здравословното търсене на услуги и относително високите корпоративни маржове поддържат натиска върху цените.

Базовата инфлация също се очакваше да остане над целта, като стойността за 2024 г. беше 2,9%, а за 2025 г. – 2,2%.

Европейските пазари бяха в затруднение в началото на търговията в четвъртък, докато инвеститорите чакаха решението на ЕЦБ.

Фондовите пазари станаха свидетели как производителите на автомобили се върнаха назад, след като Пекин разкритикува решението на Брюксел да разследва субсидиите за електрически превозни средства, но както за търговците на евро, така и за търговците на облигации това беше до голяма степен случай на изчакване за ЕЦБ.

Централната банка бе изправена пред дилема., тъй като дори след девет поредни повишения на лихвените проценти цените се покачват повече от два пъти спрямо целта от 2% и не се очаква да се върнат на това ниво още две години.

Скорошна поредица от слаби данни остави инвеститорите склонни към пауза, докато Ройтерс съобщи във вторник, че новите прогнози на служителите на банката, които трябва да бъдат представени на срещата по-късно, ще повишат прогнозата за инфлацията за следващата година отново до повече от 3%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"