fbpx

ЕЦБ все още пределно предпазлива за процеса по намаляване на лихвите

Европейската централна банка не може да се ангажира с предварително зададен брой намаления на лихвените проценти, дори след като започне да ги намалява, тъй като скоростта на съкращенията ще зависи от входящите данни, изтъква президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Мнозина в управата на ЕЦБ предполагат, че първото намаление на разходите по заеми от сегашните им рекордни нива, най-вероятно ще е през юни, като дебатът сега се фокусира върху това колко още съкращения ще последват. Лагард обаче се опитва да смекчи подобни спекулации, въпреки признанието си, че входящите данни за заплатите и инфлацията са били обнадеждаващи.

Нашите решения ще трябва да останат зависими от данни и от редица предстоящи срещи, отговаряйки на новата информация, когато постъпва“, заявява Лагард. „Това означава, че дори след първото намаление на лихвените проценти не можем предварително да се ангажираме с определен лихвен курс“.

По думите на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн той и колегите му ще „калибрират за дълго време напред“ подходящото ниво на лихвите.

Припомняме, инфлацията в еврозоната спадна от двуцифрено процентно увеличение през есента на 2022 г. до 2,6% през февруари.

От друга страна, икономическият растеж на еврозоната е в застой и управителят на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос изтъква наличието на данни, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ има по-голямо въздействие от очакваното. „Ние ще следим отблизо материализирането на такива рискове и ще калибрираме съответно степента на паричните ограничения“, отбелязва още Кос.

В същото време Лагард посочи отново условията, необходими на ЕЦБ да започне да намалява лихвите: забавяне на растежа на заплатите, продължаващ спад на инфлацията и нови вътрешни прогнози, потвърждаващи, че растежът на цените се връща към целта си от 2%.

Следващите срещи на ЕЦБ са на 11 април, 6 юни, 18 юли, 12 септември, 17 октомври и 12 декември.

Според някои управители на ЕЦБ, включително Мартинс Казакс от Латвия и Клаас Нот от Нидерландия подходящите месеци за промени са когато се публикуват нови прогнози – тоест през юни, септември и декември. За разлика от тях, управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас сочи, че две съкращения преди лятната ваканция на ЕЦБ през август изглеждат разумни, последвани от още две до края на годината.

Фредерик Дюкрозе, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Pictet Wealth Management, отбелязва, че коментарите на Лагард в сряда ще формират основата за постигане на консенсус сред политиците.

„Очакваме ЕЦБ да намали лихвите през юни, да направи пауза през юли (въпреки настояването на някои по-либерално настроени среди в ЕЦБ) и да възобнови намаляването на всяка среща от септември“, прогнозира той, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"