fbpx

Хавиер Милей претърпя нов неуспех в изпълнението на плана си за ултралиберални реформи

Аржентинският президент Хавиер Милей претърпя нов тежък удар. Вторият етап на ултралибералния пакет от реформи на избрания през ноември Хавиер Милей, беше блокиран от сенаторите, които го отхвърлиха с 42 гласа против, 25 за и 4 въздържали се. Това е „декретът за необходимост и неотложност“ (DNU), който има за цел да промени или отмени повече от 300 съществуващи норми, насочени към премахването на контрола върху наемите и цените на основните продукти, облекчаването на трудовото законодателство и отварянето на пътя към приватизация, отбелязва latribune.fr.

Декретът трябва да мине и през Камарата на депутатите. Одобрението на само една от двете камари е достатъчно. Този вот е частична изненада и представлява само временен неуспех за президента. Изпълнителната власт омаловажи вота на Сената. Говорителят на президентството заяви: „Ние имаме не само план В, но и план С за всички ситуации (…) за постигане на нашата цел за различна Аржентина, повече свободна и просперираща“. Все още не е ясен крайният срок за гласуването на DNU в Камарата на депутатите.

Трябва да се има предвид, че дерегулаторният „мега декрет“ беше публикуван в началото на президентството на Милей и към днешна дата е частично в сила, но подлежи на одобрение от парламента. Някои от неговите разпоредби обаче бяха „превантивно суспендирани“, по-специално реформите в трудовото законодателство, тъй като бяха заведени множество дела, които съдилищата не допуснаха до разглеждане като върнаха топката към „разрешаване по същество“. С други думи, към законодателната власт.

Един първи пакет разпоредби вече е в сила, но третият беше отхвърлен от депутатите

Първият пакет „шокови“ мерки на Mилей вече е в сила практически от другия ден след встъпването му в длъжност и засегна тежко покупателната способност и икономическата активност, без да успее да укроти инфлацията (276% за половин година): девалвация на песото с повече от 50%, край на транспортните и енергийните субсидии, де факто край на контрола върху цените, край на публичните проекти в инфраструктурата и др.

Но аржентинците трябва да дадат доказателство 3а „търпение и доверие“, призова Хавиер Милей в началото на март по време на първата си реч за състоянието на нацията.

Трябва ни още време, преди да започнем да берем плодовете на икономическото оздравяване и реформите (…), но за първи път в историята ние пристъпваме към решаването на проблема, като атакуваме причината. Затова ви моля за търпение и доверие“, заяви той по този повод, като обеща, че „тези усилията си заслужават“.

Що се отнася до третия пакет от неговите реформи, всеобхватния „Закон-омнибус“, който съдържа повече от 300 разпоредби, засягащи множество аспекти на публичната или частната дейност (търговия, култура, образование, пенсии, разводи и т.н.), той беше отхвърлен миналия месец от депутатите и върнат за разглеждане в комисиите, където изпълнителната власт се стреми да си осигури споразумения преди гласуването.

Управляващата партия е едва трета политическа сила в парламента

Тези неуспехи илюстрират трудностите, които изпитва този президент, изгрял в политиката преди две години, във взаимоотношенията си със законодателната власт. Както в Сената, така и в Камарата на депутатите, неговата либертарианска партия е едва третата сила. Онези, които одобряват този инструмент за управление, „създават чудовище“, заяви преди гласуването Мартин Лусто, лидер на Гражданско-радикалния съюз – умерена опозиция на Милей. Той обясни своя глас срещу мега-декрета с една „много проста причина. Това е противоконституционно.”

Нищо не може да уплаши Хавиер Милей, който още в началото на март предупреди: „Ако търсите конфликт, ще имате конфликт“, обръщайки се към депутатите. По време на тази си реч той премина в настъпление и предупреди парламентаристите, които през февруари му нанесоха първия удар. „Ние ще променим страната за добро (…) със или без подкрепата на политическите лидери, с всичките законни средства на изпълнителната власт“, увери той. И напомни на депутатите, които в предишните седмици беше квалифицирал като „гнездо на плъхове“, „корумпирани“, „символи на политическата каста“, че чрез укази, промени в нормативната уредба или проектозакони той разполага с инструменти за „борба с бюджетният дефицит, който за нас е битката на битките”.

Все пак той протегна ръка на политическата класа, на влиятелните губернатори на провинции, на партийните лидери, на бившите президенти, за да бъде изкован „нов социален договор“ въз основа на десет изключително либерални принципа, между които: „неподлежащ на промени“ балансиран бюджет, „неприкосновена“ частна собственост, публични разходи, намалени до „историческото“ ниво от 25% от БВП.

„Антикастов закон“ и затваряне на една прес агенция

Като направи обстоен преглед на една 20-годишна правителствена политика довела до „обедняване“, той я определи като „морален банкрут и несправедлива в своята същност“, която облагодетелства само една „политическа каста“ и обяви проект за „антикастов закон“, в който са залегнали различни предложения като ограничение на мандатите на синдикалните лидери, намаляване на броя на сътрудниците в парламента, край на привилегиите на бившите президенти.

Той също така се възползва от възможността да обяви закриването на обществената прес-агенция Telam (около 700 служители), една от медиите, срещу които бяха насочени стрелите на новото правителство, и която, според него, се е превърнала в „агенция за пропаганда“ на перонистките правителства.

А държавният глава вече може да се похвали с първи резултати като бюджетен излишък за месец януари – нещо невиждано от 12 години. За момента той също така няма основание да се чувства притеснен според социологическите проучвания. Въпреки удара върху покупателната способност, Милей запазва около 50% одобрение, което не е далеч от резултата му на президентските избори (56%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"