fbpx

ЕЦБ запазва лихвените проценти, целта – 2% стабилна инфлация

Управителният съвет на Европейската централна банка запази нивата на лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното, които остават съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Това стана ясно от прессъобщение на ЕЦБ след заседанието на УС.

Изтъква се, че в подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със стратегията на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато инфлацията не достигне 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, както и докато инфлацията не се стабилизира на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и временен период, през който инфлацията е малко над целевата.

Управителният съвет има готовност да коригира всички свои инструменти, както е целесъобразно, за да осигури стабилизиране на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план

Става ясно още, че нетните покупки по Програмата за закупуване на активи ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

Ще продължи и програмата (РЕРР) за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемията, чийто общ размер е 1850 млрд. евро. Срокът се удължава най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала.

Управителният съвет ще продължи да реинвестира и погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по PEPP, най-малко до края на 2023 г. Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика, се ангажира ЕЦБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"