fbpx

Европа притеснена от новия германски финансов министър

Наследникът на Ангела Меркел, социал-демократът Олаф Шолц, ще поеме след десетина дена юздите на управлението на Германия, след като в сряда беше договорено коалиционното споразумение със Зелените и Либералите. Председателят на Свободната демократическа партия Кристиян Линднер е една от сензациите в новия екип. Той ще поеме твърде желания пост на министър на финансите.

Макар че партията му зае едва четвърто място на парламентарните избори, той получи това, което искаше от самото начало – ключа от съкровищницата, коментира RFI. Това е голям успех за този енергичен мъж в средата на 40-те си години, известен още като любител на хубавите автомобили. Той е спасителят на своята партия, СвДП, но също така и посредствен предприемач. Първият му старт-ъп, създаден с помощта на публични средства, претърпя пълно фиаско. И това неговите противници не пропускат да му напомнят.

В Германия, където икономиката има по-голямо значение от армията или дипломацията, постът на министър на финансите е стратегически. Това е най-могъщият министър в правителството. И неговата власт излиза далеч извън националните граници. Той може да наложи диктата си в останалата част на еврозоната. Така в миналото правеше Волфган Шойбле с Гърция по време на дълговата ѝ криза. Кристиян Линднер е по-скоро негов идеологически наследник, тъй като той сам се определя като страстен привърженик на бюджетния консерватизъм.

Твърдата му позиция поражда много критики и притеснения в Европа

„Той представлява смъртна опасност за Европа, по-лоша от Русия“, пророкува нобеловият лауреат за икономика, американецът Джоузеф Щиглиц в интервю в сериозния левоцентристки немски ежедневник „Die Zeit“. От седмици вероятната номинация на Линднер предизвиква разгорещени дебати в европейската преса. Той самият подхрани страховете на партньорите си от Южна Европа, като декларира преди няколко дни, че „Германия трябва да гарантира стабилността пред заплахата от инфлация“. Мнозина френски наблюдатели признават, че като финансов министър ще бъде проблем за Париж. За разлика от предшественика му на поста Олаф Шолц, той например трудно би приел нов план за европейско възстановяване, финансиран с взаимно поемане на задълженията като този, който беше осъществен през лятото с цел преодоляване на икономическата криза, свързана с Ковид.

Кристиян Линднер обяви, че е за стриктно прилагане на договора от Маастрихт за публичен дефицит не по-голям от 3% от БВП.

Прилагането на това правило, както и на правилото за размера на дълга, който не трябва да превишава 60% от БВП, беше замразено по време на пандемията. Комисията има намерение да представи в идните месеци проект за реформа на този пакт за стабилност, който вече е считан за непригоден да стимулира растежа. Очаква се разгорещен дебат с италианския комисар Паоло Джентолони, който се обявява категорично за неговото смекчаване.

Преди да се сблъска в Брюксел в търсене на компромис с френския си колега, първата битка, която ще трябва да води новият силен човек в Берлин ще бъде на вътрешната сцена с министъра на икономиката. Роберт Хабек, съпредседател на партията на Зелените, който пое суперминистерството на икономиката и климата, пледира за увеличаване на разходите и заемите с цел ускоряване на енергийния преход. Нищо изненадващо: трите партии се договориха да наложат бюджетни ограничения, така че германският дълг да не надхвърли 0,35% от БВП. Това обаче означава, че ще трябва да хитруват, за да поемат вероятното покачване на публичните разходи.

***
превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"