fbpx

Европа завършва зимата с рекордно пълни газохранилища

Тъй като в Европа бързо наближава края на зимния отоплителен сезон, има много голяма вероятност регионът да е с рекорден обем газ, който все още се съхранява, което води до натиск за намаляване на фючърсните цени, пише Ройтерс в свой коментар.

Запасите в Европейския съюз и Обединеното кралство достигнаха рекордните за сезона 685 тераватчаса (TWh) на 1 март, а хранилищата са пълни с почти 61%, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Запасите бяха с +272 TWh (+66% или +2,55 стандартни отклонения) над средната стойност за предходните десет години, в сравнение с дефицит от -87 TWh (-21% или -0,82 стандартни отклонения) на същата дата миналата година.

Запълването на хранилищата е на рекордни нива и далеч над средната сезонна стойност от 39% за последното десетилетие.

Отразявайки нарастващите запаси, цените на фючърсите за предния месец се сринаха до едва 45 евро за мегаватчас на фона на 189 евро, когато зимният сезон започна на 1 октомври, и пика от 339 евро в края на август 2022 г.

Въз основа на предишни сезонни движения се предвижда запасите да се изчерпят до минимум от 617 TWh преди края на зимния спад, с вероятен диапазон от минимум 569 TWh до максимум 667 TWh.

Прогнозираният разход е най-високият в историята, надхвърляйки предишния рекорд от 609 TWh в края на зимата 2019/20 г. и далеч над средното за десет години от 345 TWh.

В резултат на това се очаква хранилищата да бъдат пълни почти 55% на 31 март в сравнение със само 26% на същата дата през 2022 г.

Средно запасите спадат до следзимния минимум около 30 март, като минимумът настъпва най-рано на 16 март (зима 2011/12) и най-късно на 19 април (зима 2020/21).

Следователно се очаква запасите да продължат да се изчерпват за още 27 дни, с диапазон от 13 до 47 дни, в зависимост както от температурите в региона, така и от цените.

Потреблението в Европа е намалено чрез комбинация от затваряне на промишлени предприятия, обществени информационни кампании за намаляване на потреблението на енергия и по-меко от обичайното време, съчетано с активен внос на LNG.

През 2022 г. правителствата на ЕС наредиха на операторите на комунални услуги и хранилища да увеличат максимално запасите, независимо от цената, за да увеличат сигурността на доставките и да предпазят от студеното време или по-нататъшна загуба на доставки от Русия.

Досега тази зима обаче броят дни за отопление във Франкфурт са били с около 8% по-ниски от средното за десет години.

Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози смята, че температурите ще бъдат малко по-ниски от средните за седемте дни между 6 и 13 март, но след това по-топли до края на март.

Цените на фючърсите се понижават, за да спрат набъбващия излишък чрез насърчаване на повече потребление от промишлеността и генераторите на електроенергия и пренасочване на танкери с втечнен природен газ (LNG) към алтернативни пазари в Южна и Източна Азия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"