fbpx

Китайски стоки заменят западните на руския пазар

Руският посланик в Китай Игор Моргулов изтъква добрите перспективи за растеж на китайския износ за Русия. В интервю за Китайската централна телевизия, той заявява, цитиран от ТАСС, че „китайските партньори запълват нишите на руския пазар, освободени след напускането на западни компании“.

След четири месеца престой в Пекин мога да кажа, че руските хранителни продукти са много популярни сред китайците, те са много търсени. Това наистина радва“, зобавя Моргулов.

Той също така обръща внимание на добрите перспективи за увеличаване на руския износ на селскостопански продукти за Китай. „Днес ние осигуряваме около 2% от целия китайски селскостопански внос. Това очевидно не е достатъчно. Сигурен съм, че Русия би могла да достави много повече стоки, включително храни – маслодайни семена, зърно, месо, водни продукти и много други“, обясни посланикът.

Според него има добри перспективи и за разширяване на доставките на продукти от целулозно-хартиената промишленост, химическата промишленост, включително торове, битови руди, неблагородни метали и продукти от тях.

В същото време сме доволни от увеличаването на китайския износ за Русия, предимно на машиностроителни продукти и сложни видове стоки, с които нашите китайски приятели запълват нишите, освободени в резултат на оттеглянето на западни компании от руския пазар“, отбелязва Моргулов. „Това са компютри, мобилни телефони и автомобили. Днес по улиците на нашите градове можете да видите все повече китайски чуждестранни автомобили, които между другото са с много добро качество и изглеждат много добре. Така че виждам добри перспективи за растеж на китайския износ за Русия“, заключи той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"