fbpx

Европейски компании се опасяват от твърде рестриктивни закони за AI

В момент, когато Европейският съюз разработва регламент за изкуствения интелект, френски и германски компании от дигиталния сектор пледират в отворено писмо за създаване на законодателство, което няма да спира развитието на потенциала на AI в Европа, пише RFI.

Писмото е подписано от Bitkom и Numéum, две асоциации, които представляват интересите на повече от 5000 компании в сектора на новите технологии във Франция и Германия. В полезрението им са преговорите за бъдещата европейска законодателна рамка, които излизат на последната си права.

Призоваваме законодателите да запазят подхода, че ЕС ще гарантира укрепването на  конкурентоспособността и иновативния потенциал на европейските системи изкуствен ителект“, пишат двете професионални асоциации в отворено писмо. „Тъй като основните модели и генеративният AI все още са зараждаща се технология, която е в експериментален етап в повечето компании, твърде рано е да се прилагат конкретни правила към тях, извън конкретния контекст, в който системата се използва“, пишат те, като настояват „да не се регламентира прилагането на системи с общо предназначение, освен в случаите на висок риск“.

Опасения от прекалено рестриктивна рамка

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи предизвикателствата по време на обръщението си през миналия месец. „Изкуственият интелект ще подобри здравето ни, ще увеличи производителността, ще ни помогне да се справим с глобалното затопляне“, казва тя. „Ние имаме нужда от него, но не трябва да подценяваме рисковете. Имаме малък прозорец на действие, за да ръководим тази технология отговорно“.

Но френско-германските компании се опасяват от една прекалено строга европейска рамка, която би ограничила усилията им в конкуренцията срещу американците и китайците. Те призовават „да не откриваме колелото отново“ що се отнася до регламентите за авторското право или защитата на околната среда, за да избегнем двойно регулиране. „С една добра рамка“, пишат те, „можем да увеличим максимално ползите, като минимизираме рисковете“.

Същият въпрос възниква и отвъд Атлантика. В изказването си пред Конгреса в началото на лятото, Сам Алтман, собственикът, който стои зад ChatGPT, заяви: „По-добре е да правите закони по правилния начин, отколкото да искате да вървите твърде бързо“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"