fbpx

Финансовият министър издирва шефа на АДФИ, нарежда одит на агенцията

Министърът на финансите Асен Василев e разпоредил одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Поводът са сигнали за нарушения в дейността на Агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията.

Оказва се още, че за пореден път служебният кабинет се сблъсква с почиващи или боледуващи шефове на дружества и агенции.

Това става ясно от уточнението на финансовото ведомство за невъзможността министър Василев да получи обяснение от директора на АДФИ Георги Начев. Причината е, че още с встъпването в длъжност на служебния министър, Начев е представил болничен лист за домашно лечение до 17.06.2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация.

Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, коментират от финансовото ведомство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"